NA24.no

- Mottakene våre er fulle

Foto: Eirik Baardsen (Mediehuset Nettavisen)
NAV tror ikke arbeidsledigheten faller før tidligst neste høst.

- Det er ikke noen hemmelighet at situasjonen på arbeidsmarkedet nå sørger for at aktivitetsnivået på NAV-kontorer har økt klart. Det er nå fulle mottak, uttalte Tor Saglie, direktør i NAV, på et pressemøte tirsdag.

NA24 - din næringslivsavis

NAV oppjusterte tirsdag sine prognoser for arbeidsledigheten i Norge for 2010. Tidligere har NAV trodd at den registrerte arbeidsledigheten i Norge vil ligge på 80.000 i 2009, noe som ville stige til 110.000 neste år.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Dramatisk økning
I den nye prognosen opprettholder NAV anslaget for 2009, mens anslaget for neste år oppjusteres med 5.000.

Dermed tror NAV snittledigheten neste år blir 115.000. Dette er de som er registrert ledig. Den såkalte AKU-ledigheten, som også inkluderer de som er på tiltak og arbeidssøkere som ikke registreres i NAV, vil denne stige helt opp til 139.000, ifølge NAVs prognoser.

- Det dramatiske med dagens situasjon er ikke ledighetsnivået, men veksten vi ser i ledigheten. Vi har nå den situasjonen at arbeidsledigheten vokser raskere enn den gjorde på slutten av 1980-tallet, fortsatte Saglie.

125.000 ledige neste høst
Ifølge anslagene til NAV vil arbeidsledigheten stige til 105.000 i løpet av året, og deretter videre til 125.000 etter sommerferien neste år.

- Sesongmessig er det høyest arbeidsledighet like etter at ferien er over, sier Stein Langeland, seksjonssjef i NAV, til NA24.

- Vi tror dermed at ledigheten vil avta litt fra toppnivået på 125.000 utover høsten neste år.

- Er dette toppen, eller kan økningen fortsette også utover neste vinter?

- Det er betydelig usikkerhet rundt dette anslaget. Vi kan ikke utelukke at ledigheten fortsetter også etter dette nivået, men det er så langt våre prognoser strekker seg, sier Langeland.

Regjeringen redder arbeidsplasser
Langeland tror tiltakspakken til regjeringen vil være med på å redde noen arbeidsplasser, og mener samtidig det hjelper godt på ledigheten at mange velger å studere i stedet for å søke jobb.

- Tiltakspakken vil bidra til at ledigheten til at vi etter hvert får en avtagende vekst i ledigheten, men det vil ta tid. Vår erfaring er at det tar ganske lang tid før vi får et omslag, spesielt innen arbeidsledigheten, sier Langeland.

Dagpengekalkulator
Er din arbeidsplass i fare?

Her kan du beregne hvor mye du får i dagpenger fra Nav:

Din årslønn:
Antall barn under 18 år:
Dagpenger:
Utbetalt i snitt per måned før skatt:

NA24s kalkulator legger til grunn at man har vært i full jobb året før. Mottar man dagpenger i mer enn åtte uker får man også feriepenger. Dette er ikke tatt hensyn til i beregningen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere