NA24.no

- Mørkere tider i sikte

Sist oppdatert:
De beste tidene ligger bak oss. Sjekk prognosene for fremtiden.

KONGENS GATE (NA24): - Jeg har dratt på meg min mørke jakke for å stå i stil med utsiktene for norsk økonomi. Det ser mørkere ut fremover, sier Torbjørn Eika, forskningsleder i Statistisk sentralbyrå.

Statistisk sentralbyrå har kikket i krystallkulen. Konklusjonen er at 2007 var et toppår.

NA24 - din næringslivsavis

Ikke på 20 år har Norge hatt så høy BNP som i jubelåret i fjor.

Redusert vekst
- De gode tidene fortsetter. De blir bare litt mindre gode. Det blir en lavkonjunktur på linje med den på begynnelsen av årtusenet, sier Torbjørn Eika.

Les også: - Nå kommer rentekutt

Det som skjer i USA og Europa vil også sette sitt preg på Norge. USA er på vei inn i en lavkonjunktur. Den kjennetegnes av finansuro, boligkrise, trolig lavere konsum, stans i BNP-veksten og dårlige stemningsindikatorer. USAs nedgang sender også Europa ned og gjør de økonomiske utsiktene i Norge tristere enn den elleville og lange høykonjunkturen vi nå har lagt bak oss.

Kunne blitt tristere
Men Norges olje skal nok en gang redde oss.

- Oljeinvesteringene gjør det mindre trist enn det kunne ha vært, sier Torbjørn Eika.

Men konklusjonen er entydig. Det blir lavere økonomisk vekst fremover. Det viser SSBs økonomiske utsyn over året 2007, som torsdag morgen ble presentert på en pressekonferanse.

- Norsk økonomi er likevel godt rustet. Vi har et godt utgangspunkt, men lav arbeidsledighet og høyt nivå på oljeinvesteringene, sier administrerende direktør i SSB Øystein Olsen.

- Norge har ikke skeiet ut
Spørsmålet er hvor godt rustet den norske økonomien er, sammenlignet med den amerikanske og resten av Europa.

- Enkelte har sammenlignet noen borettslagsmodeller i Norge med amerikansk subprime. Hvor sannsynlig er det at vi får en krise her?

- Jeg er ikke kjent med at vi har utskeielser i norsk økonomi av det slaget som har vært i USA. Jeg tviler på at vi vil opplever bobler som sprekker slik vi har sett der. Det er ingen sprekk her, men en utflating av boligprisene, sier Olsen som svar på NA24s spørsmål.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere