- «Mumbai-bombemann» har sneket seg inn i Europa

Mumbai-terroristene forskanset seg blant annet på luksushotellet The Taj Mahal. Angrepene pågikk i flere dager. Totalt ti terrorister deltok i selve angrepet. The Sunday Times skriver at en pakistansk bombemann, som angivelig skal ha laget bomber for terrorgruppen bak Mumbai-angrepet, skal ha sneket seg inn i Europa.

Mumbai-terroristene forskanset seg blant annet på luksushotellet The Taj Mahal. Angrepene pågikk i flere dager. Totalt ti terrorister deltok i selve angrepet. The Sunday Times skriver at en pakistansk bombemann, som angivelig skal ha laget bomber for terrorgruppen bak Mumbai-angrepet, skal ha sneket seg inn i Europa. Foto: Sajjad Hussain (Afp)

Skal ha reist i en flyktningebåt sammen med Paris-terrorister.

10.04.16 13:32

Antiterroretterforskere mistenker pakistaneren Muhammad Ghani Usman (34) for å være knyttet opp mot Mumbai-angrepene i 2008, som krevde minst168 menneskeliv. Han mistenkes for å ha laget bomber for terrororganisasjonen Lashkar-e-Taiba, som sto bak de grufulle skyte- og bombeangrepene i Mumbai. Lashkar-e-Taiba har blant annet nære bånd til al-Qaida.

The Sunday Times skriver at Usman er én av flere mistenkte IS-terrorister som har sneket seg inn i Europa under dekke av å være flyktning.

Den mistenkte terroristen ble pågrepet i nærheten av Salzburg i Østerrike, 10. desember i fjor.

Både Usman og en mistenkt algerisk IS-kriger, Adel Haddadi , er begge blitt avhørt av franske og østerrikske politimyndigheter i forbindelse med terrorangrepene i Paris.

Usman og Haddadi ankom den greske øya Leros 3. oktober i fjor i en båt sammen med to av selvmordsbomberne i Paris-angrepet, Ahmad al- Mohammed og Mohammad al-Mahmod (deres falske navn) - som sprengte seg selv i luften på «Stade de France»13. november.

198 mennesker var om bord i flyktning-båten, ifølge en gresk politirapport.

Les også: Brussel-bomber planla Paris-angrep

Pågrepet av gresk politi
Usman og Haddadi ble straks pågrepet av gresk politi, ettersom reisedokumentene deres kunne knyttes opp mot EUs database med snaut 4000 pass som er stjålet av IS.

Begge to ble imidlertid løslatt 28. oktober, og fikk dermed fortsette ferden gjennom Europa.

Kort tid etter Paris-angrepet 13. november, dukket Usman og Haddadi opp i Østerrike, hvor de søkte om asyl.

Begge ble pågrepet i Østerrike i midten av desember, da fingeravtrykk koblet dem til stjålne IS-pass.

Franske og østerrikske etterforskere forsøker nå å stadfeste hvorvidt arrestasjonene i Hellas hindret dem fra å delta i Paris-angrepene. Telefonene deres har blitt brukt til å oppringe numre som ble benyttet av flere av Paris-terroristene, skriver The Sunday Times.

Det er ventet at begge to vil bli utlevert til Frankrike, hvor de risikerer straffeforfølgelse i forbindelse med Paris-terroren, skriver avisen.

«Sprer seg som kreft»
NATOS øverste kommandør, general Philip Breedlove , fortalte det amerikanske Senatet i forrige måned at Den islamske stat «sprer seg som kreft» blant flyktningene.

- De (IS red.anm.) benytter seg av de rutene med minst motstand, og truer europeiske land og oss, sa han, ifølge The Guardian.

Breedlove ville ikke oppgi noe tall eller estimat på hvor mange IS-medlemmer som eventuelt har sneket seg inn i Europa via flyktningstrømmen.

Han fikk imidlertid kritikk fra menneskerettsorganisasjoner.

- Vi snakker om nålen i høystakken, sier Bill Frelick ved Human Rights Watch, ifølge avisen.

- Det er ikke dermed sagt at det ikke finnes farlige nåler i de høystakkene, men i overveldende grad snakker vi om folk som søker beskyttelse og som ikke har noen onde hensikter, og som er svært takknemlige overfor enhver som vil hjelpe dem, vil jeg si.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag