*Nettavisen* Økonomi.

- Mye av sykefraværet handler om fyll

BLÅ KORS: Jan Elverum er generalsekretær i organisasjonen Blå Kors som driver med avholdsarbeid og behandling av rusavhengighet.

BLÅ KORS: Jan Elverum er generalsekretær i organisasjonen Blå Kors som driver med avholdsarbeid og behandling av rusavhengighet. Foto: Blå Kors (Blå Kors)

Generalsekretæren i Blå Kors mener at strengere alkoholpolitikk kan få ned sykefraværet.

29.04.14 19:34

Generalsekretær Jan Elverum i Blå Kors mener den blåblå regjeringen må rå tak i forebyggende tiltak som virker hvis de virkelig skal gjøre noe med sykefraværet, og at det ikke holder å bare kutte i sykelønnsordningen.

- Blant annet vet vi at mye sykefravær handler om folks alkoholvaner, sier Elverum i et debattinnlegg i dagens Aftenposten.

Mange syke av alkohol
Til Nettavisen viser han til en rapport om alkoholrelatert sykefravær som nylig ble laget av Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS). Her kom det fram at åtte prosent av unge voksne hadde vært borte fra jobb minst én gang i løpet av det siste året på grunn av alkohol. Størst var fraværet blant enslige unge menn.

- Hvis regjeringen mener det er problematisk med alkoholrelatert sykefravær, så må man rette tiltak inn mot befolkningen generelt. Vi vet at de mest effektive tiltakene for å redusere rusrelaterte problemer er å redusere totalkonsumet, og da er det regulative tiltak som har best effekt: Økte priser på alkohol, og reduserte skjenketider, sier Elverum.

Vil ha mer forebyging
- Den blåblå regjeringen har startet veldig bra ved å øke bevillingene til rusbehandling, men spørsmålet er om de vil gjøre forebyggende tiltak, sier han.

- Men er det riktig å begrense individets frihet for at noen ikke klarer å mestre alkohol?

- Man har lett for å tro at det er storforbrukerne av alkohol som skaper det store volumet av sykefravær og andre mer alvorlige problemer knyttet til alkohol. Det er de som bruker alkohol moderat som står for de fleste tilfeller av alkoholpåvirket vold, kjøring i ruspåvirket tilstand, skader og drukninger knyttet til alkohol. Det er også viktig å huske på at alkoholproblemer ikke er begrenset til en person. Det påvirker familie, arbeidsplass, og andre. Individet gir fra seg litt frihet i bytte mot færre problemer for mange, sier Elverum.

Upoplært kan bli populært
- Tror du den blåblå regjeringen vil innføre mer restriksjoner i sin regjeringstid?

- Det vil jeg ikke mene noe om, men jeg håper at den blåblå regjeringen retter fokuset mot forebygging. Røykeloven var ikke populær da den kom, men vi så hvilken effekt den hadde. Den skapte motstand i starten men ble priset av store delere av den norske befolkning i ettertid.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.