NA24.no

Foto: FREDRIK SANDBERG (SCANPIX)

- Nå blir det KAOS

Sist oppdatert:
Statsråder får sparken og Sverige er i kaos etter søndagens valg.

STOCKHOLM/OSLO (Nettavisen): Partiet ingen vil samarbeide med, Sverigedemokraterna, er på vippen etter at de tiltrakk seg 5,7 prosent av de svenske velgerne søndag.

Den ledende Alliansen med Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet og Kristdemokraterna, som har styrt Sverige siden 2006, skal fortsette med det - men styrkeforholdet er endret:

Mens Moderaterna går frem 3,9 prosentpoeng fra 2006-valget, går Folkpartiet tilbake 0,4 prosentpoeng, Centerpartiet 1,3 prosentpoeng og Kristdemokraterna 1,0 prosentpoeng.

Dermed må flere av dagens statsråder belage seg på en ny tilværelse.

Les også: - Vi er i Riksdagen!

- Ryker ut
Ifølge Expressen kommer statsminister Fredrik Reinfeldt til å sparke to statsråder - og han har dårlig tid.

Ifølge avisen får både Kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell (KD) og infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) fyken allerede mandag.

Aftonbladet skriver på sin forside mandag at: «Valget er over - nå venter kaos»

Hemmelig møte i natt
Moderaterna gjorde et brakvalg og fikk 30 prosent oppslutning. I natt møttes partitoppene Anders Borg, Carl Bildt, Beatrice Ask og Per Schlingman til et hemmelig møte.

De møttes på Sagerska palasset, som er statsminister Fredrik Reinfeldts tjenestebolig.

- Det er mye som skal løses etter et valg, sier Beatrice Ask.

Og deres invitasjon til Miljøpartiet har så langt fått dårlig respons.

- Politisk historie

Valgets store sjokk var Sverigedemokraterna som fikk 5,7 prosent av stemmene og dermed får 20 mandater. De er nå Sveriges sjette største parti.

- Kjære venner, vi er i Riksdagen, utbrøt SDs partileder Jimmie Åkesson til sine partifeller da han holdt sin første tale søndag kveld.

Åkesson mener at hele den etablerte svenske makteliten har opptrådt udemokratisk i valgkampen.

- Vi har blitt nektet annonsering i flere aviser, og på alle mulige sett blitt behandlet som noe helt annet enn et politisk parti i denne valgkampen. Til tross for det så kan vi stå her i dag med et fantastisk resultat i ryggen, sier Åkesson.

Med den nye posisjonen får Sverigedemokraterna betydelig makt i Riksdagen. Foreløpig ligger partiet an til å få en vippeposisjon.

- Vi har fire år foran oss hvor vi får mulighet til å løfte våre saker og påvirke politikken i dette landet. Det er det vi har jobbet for hele tiden, sier Åkesson.

Mange har spådd at Sverigedemokraterna ville være vanskelige å forhandle med.

- Vi skal ikke skape problemer. Vi skal ta ansvar, sa Åkesson i natt.

- Vi kommer ikke til å samarbeide

Statsminister og Moderat-leder Fredrik Reinfeldt sier at den borgerlige blokken - «Alliansen» - nekter å samarbeide med det kontroversielle, radikale og innvandringsfiendtlige Sverigedemokraterna.

- Vi må vedgå at dette ikke er det resultatet vi ønsket oss. Jeg har vært tydelig, sammen med mine Allianse-kolleger om hvordan vi skal håndtere denne situasjonen. Vi kommer ikke til å samarbeide med Sverigedemokraterna.

- Jeg beklager at de har fått så stor tilslutning

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier til NTB at han beklager at Sverigedemokraterna har fått innpass i Riksdagen. Stoltenberg mener svensk politikk går en vanskelig tid i møte.

- Det er et valg uten en helt klar vinner. Moderaterna går fram, men regjeringen taper flertallet den hadde, sier Stoltenberg til NTB.

- Sverige har fått en vanskelig parlamentarisk situasjon ved at Sverigedemokraterna har kommet på vippen. De (Sverigedemokraterna) står for ytterliggående synspunkter i innvandringspolitikken, og jeg beklager at de har fått så stor tilslutning som de har fått. I tillegg skaper det jo problemer for regjeringen som ikke har flertall, sier Stoltenberg til NTB.

Katastrofevalg for det svenske arbeiderpartiet

Valgets store taper er utvilsomt Socialdemokraterna.

- Vi har skuffet. Vi har tapt, og vi erkjenner det. Det er alvorlig og virkelig, sa Mona Sahlin da hun møtte partimedlemmer på Socialdemokraternas valgvake i Stockholm sentrum søndag kveld.

Partiet ligger an til å ende opp på rundt 30,5 prosents oppslutning. Det er det dårligste valget for partiet på hundre år. I 1911 fikk daværende partileder Hjalmar Branting 28,5 prosent oppslutning.

- Nå er det opp til Fredrik Reinfeldt å vise hvordan han tenker å styre Sverige uten støtte fra Sverigedemokraterna. For min beskjed står fast: aldri noensinne noengang. Aldri. Aldri kommer vi til å samarbeide med Sverigedemokraterna, sa Sahlin.

På forhånd spådde flere svenske valgeksperter at Mona Sahlin ville gå av som partileder om valgresultatet ble dårlig.

- Jeg har ingen plan om å gå av, og det vet mine partimedlemmer, sier Sahlin.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere