- Nå blir Kværner solgt

Kjell Inge Røkke kommer til å selge Kværner, tror næringslivstopper.

Kjell Inge Røkke kommer til å selge Kværner, tror næringslivstopper. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Toppsjefer tror Røkke allerede har en kjøper klar.

10.09.14 12:33

HOLMENKOLLEN (Nettavisen): Kværner vurderer «nye industrielle partnerskap eller endringer i eierstruktur». Ledelsen åpner for alt fra salg til Kina til å ikke selge i det hele tatt.

Onsdag er en rekke av verdens mektigste næringslivstopper samlet på meglerhuset Pareto sin årlige konferanse i Holmenkollen.

Ikke uventet er nyheten, om at det norske milliardkonsernet er i spill, en skikkelig snakkis.

- Her blir det salg
En av landets rikeste personer og en som kjenner til større transaksjoner er Havila-toppen Njål Sævik.

Han er klar i sin oppfatning.

- De hadde ikke styremøte i går og fant på dette helt out of the blue, for å si det fint, sier Sævik til Nettavisen.

Sævik leder et milliardkonsern med blant annet betydelig eierskap i selskaper som Fjord 1, Havila Shipping og Hayvard Group.

Han tror det allerede finnes en beiler.

- Her har trolig en konkurrent banket på døren allerede.

Njål Sævik er sjef for familiens Havila-konsern. I fjor hadde de 3,4 milliarder i driftsinntekter og 704 millioner i driftsresultat. Foto: Foto; Mediehuset Nettavisen

En annen som er av samme oppfatning er investoren Gunnar Hvammen.

- Røkke er en smart fyr. Her har noen helt klart tatt kontakt med Røkke, sier Hvammen til Nettavisen.

Hvammen som selv investerer mye sammen med traderen Øystein Stray Spetalen er godt kjent med kjøp og salg.

- Her blir det salg, slår han fast.

Hyller nyheten
Markedet onsdag formiddag reagerte svært positivt på det som tolkes som et varsel om et mulig fremtidig salg. Kværner-aksjen stiger med vel 11 prosent på Oslo Børs.

Styret i Kværner vil vurdere ytterligere forbedringsinitiativer, nye industrielle partnerskap eller endringer i eierstruktur, samt videre optimalisering av produkter og tjenester, heter det i meldingen fra selskapet.

Konsernsjef i Kværner, Jan Arve Haugan, bekrefter overfor E24 at det innebærer mulighet for salg:

– Foreløpig er ikke selskapet i dialog med noen konkrete interessenter, ifølge Haugan.

Kanskje Kina

I juli var Haugan i Qingdao-provinsen i Kina, der konsernet etablerer et joint ventureselskap (delt eierskap) med Kinas største verftskonsern, statsdominerte China Offshore Oil Engineering (COOEC). Overfor DN bekrefter Haugan at salg av Kværner til Kina kan bli en realitet:

– Vi er åpne for alt.

Han mener samtidig at de ansatte ikke har noe å frykte om Kværner blir solgt. Mer enn to tredeler av de nesten 3.000 ansatte jobber på anleggene i Verdal og på Stord.

– Jeg mener et salg ikke vil være en trussel for norske arbeidsplasser slik jeg ser det. Verkstedene våre og folkene som er på de verkstedene er et verktøy for oss til å levere gode produkter.

Tøft marked

Styret er fornøyd med hvordan Kværner har bygget seg opp til å bli en konkurransedyktig leverandør, men det er den krevende konkurransesituasjonen globalt som er hovedårsaken til at det kan bli salg.

Greenhill & Co. International er leid inn som rådgivere for å evaluere ulike alternativer. Hvis prosessen fører til endringer i Aker Kværner Holdings (AKH) eierskap i Kværner, krever dette støtte fra AKH eller 2/3 flertall på Kværners generalforsamling.

AKH er største aksjonær og eier i dag 41 prosent av Kværner-aksjene. Kjell Inge Røkke eier 70 prosent av Aker Kværner Holding og Staten eier 30 prosent. Nest største aksjonær er JP Morgan Chase Bank, mens SEB er tredje størst.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.