*Nettavisen* Økonomi.

- Nå bør du kjøpe aksjer

Senior forvalter Storebrand Kapitalforvaltning, økonom Foto: (Storebrand)

Børsene fyres av pengetrykking.

16.08.12 12:32

Onsdag morgen faller hovedindeksen på Oslo Børs med 0,25 prosent til 432,42 poeng. Dette skjer etter en meget sterk periode på børsen, der hovedindeksen så langt i år er opp kraftige 12.33 prosent.

Her kan du følge utviklingen på Oslo Børs

- For tre måneder siden var børsen null for året etter et kraftig fall, siden da har den steget markant. Mye av det skyldes at man igjen ser at europeiske myndigheter og sentralbanken har tatt grep, sier Olav Chen, senior portoføljeforvalter i Storebrand, til Nettavisen NA24.

Europeiske myndigheter, som Tyskland, satt inn grep som blant annet ga Spania en ny redningspakke.

- De har sagt de ville gjøre alt de kunne for å redde euroen, fordi euroen var irreversibel. Markedet var redd for at den skulle gå i oppløsning, forteller Chen.

Tirsdag har det også kommet positive nyheter fra eurosonens to viktigste land, Tyskland og Frankrike.

Begge kom tirsdag med oversikt over utviklingen i bruttonasjonalprodukt for andre kvartal. Tyskland hadde en vekst på 0,3 prosent mens Frankrikes var uendret. Selv om ingen av landene leverer festtall var de bedre enn ventet, og de gir samtidig et viktig signal til investorene.

Nemlig at de store økonomiene foreløpig ikke er like påvirket av uroen, som spesielt herjer de perifere eurolandene, som fryktet.

- Sats på aksjer med tålmodighet
Spørsmålet mange stiller seg er om børsoppgangen skal vedvare.

- Det er nesten umulig å si hvor høyt børsen kan gå. Det avhenger av oljeprisene og globaløkonomien, som er skjør fortsatt, og ikke minst en europeiske gjeldskrisen som på langt nær er løst. Det tar tid å bygge ned gjeld, sier Chen.

Han mener at det lønner seg å sette penger i aksjer og at nivået på børsen vil ligge høyere enn dagens nivå om ett til to år. .

- Vi mener at aksjer vil gi bedre avkastning enn å ha pengene i banken over tid, sier Chen, og utdyper at du må sitte lenger med aksjer og ikke bli nervøs når du ser svingningene.

Chen jobber i Storebrand Kapitalforvaltnings Allokeringsgruppe. De tapte en del penger da børsen falt i mai, men har nå hentet tilbake det tapte.

- Selv om vi i våre fond tapte på å ha overvekt i norske aksjer i mai og på kort sikt, så har vi tatt igjen det tapte de siste månedene og tjent penger med en lengre horisont. Det er disse kortsiktige svingningene og høye risiko som gjør at man får betalt med høyere forventet avkastning på aksjer over tid, forteller Chen.

Chen sier at de har vært overvektet i aksjer siden mai og at de nå anbefaler sine kunder å sitte med mere aksjer enn normelt.

Pengetrykking
Når sentralbankene har brukt opp rentevåpenet, altså at renten ikke kan settes lengre ned, trykkes det mer penger for å regulere verdensøkonomien.

Chen sier at under finanskrisen i 2008 stoppet kreditten helt opp, og siden har sentralbanker pumpet ut likviditet for å holde verdensøkonomien i gang.

- Det har vært viktig for sentralbankene å holde kredittilgangen i gang med sin pengepolitikk og dermed også verdensøkonomien i gang. Hadde det ikke vært for pengetrykking ville den gobale økonomien og dermed også børsene vært mye verre stilt, sier Chen.

- Den amerikanske sentralbanken har hatt en liten pause i pengetrykkingen, men det forventes at de vil komme til å trykke mer snart. Den europeiske sentralbanken ventes også å følge i samme fotspor for å demme opp for den europeiske gjeldskrisen, sier Chen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.