- Nå bør hun kjøle seg ned

Foto: (SCANPIX)

Langer ut mot Kristins lønnsdiktat.

18.08.10 20:14

Regjeringens forslag til nytt finansieringssystem for private barnehager, som skal tre i kraft fra årsskiftet, har fått bred medieomtale.

Etter at NA24 skrev at staten i praksis vil innføre et rent lønnsdiktat for eierne av private barnehager, i tillegg til kraftige utbyttebegrensninger, reagerer opposisjonen.

Les: Nå vil hun bestemme hvor mye man kan tjene

- Nå bør hun ta seg en avkjølende dukkert. Nå har dette gått for langt, og FrP reagerer sterkt på opplysningene om at en skal kunne bestemme lønnen, melder Solveig Horne, stortingsrepresentant i Familie og Kulturkomiteen, til NA24.

- Aldri opplevd makan
Forslaget innebærer begrensninger knyttet til hvor mye en barnehageeier kan gi seg selv i lønn, uavhengig av hvor godt bedriften går. Og dersom lønnen er høyere enn hva kommunen mener er nok, åpnes det for opp for at kommunen kan inndra det den mener er betalt for mye.

- Private skoler har tilsvarende forbud mot å ta ut utbytte. Man har for øvrig aldri opplevd makan i næringslivet, sier informasjonssjef Baard Fiksdal i NHO Service til NA24.

Frykter spredning
NHO frykter at den foreslåtte modellen kan bli benyttet på andre tjenester enn barnehager.

- Særlig inne pleie og omsorg vil etterspørselen etter tjenester eksplodere i årene fremover. At staten og kommunen skal klare å løse denne oppgaven uten samarbeid med private leverandører vil være svært vanskelig å få til. Likevel frykter vi at den foreslåtte modellen for barnehager blir benyttet på andre tjenester. Det vil å så fall sette bom for mye av eldreomsorgen, melder Fiksdal.

Ifølge NHO finnes det ikke statistikk over hvor mange private aktører som selger tjenester til det offentlige.

FrP mener at forslaget sparker bena under næringen.

- Med de nye forskriftene til barnehagene mener FrP at SV bryter barnehageløftet og full likebehandling av private og offfentlige barnehager. I tillegg så kommer hun nå til å rasere de private barnehagene og hun sparker ben under de private som hun har vært helt avhengig av for å oppnå full barnehage dekning. Nå er hun ute etter de private i ren Nord-Koreansk stil. Dette er uhørt. Skal dette være takken? spør Horne.

- Ønsker å kvitte seg med private
Forslaget høster også storm hos Private Barnehagers Landsforbund (PBL).

- Myndighetene ønsker å kvitte seg med private barnehager. Dette er et ufint løftebrudd, og en klar kursendring bort fra invitasjonen til å skaffe landet de barnehageplassene vi trenger. Man definerer nå å være i mål, og dermed presser man ut private barnehager, vel vitende om at det da kun vil finnes en aktør som kan/må overta: Kommunene. Det er ikke godt nytt verken for barn, foresatte, ansatte eller samfunnet. Husk at barnehagebransjen fungerer svært godt. Det er det offentlig finansierte tjenestetilbudet som innbyggerne i landet er mest fornøyd med, og slik har det vært over år. Hva i all verden er begrunnelsen for å endre den eneste oppskriften på suksess innen offentlig tjenesteproduksjon, dersom det ikke er rent ideologisk fundert? spør Espen Rokkan, leder av juridisk avdeling hos PBL.

Rokkan opplyser også om at de private barnehagene i snitt har lønns- og personalkostnader som minst tilsvarer tilskuddene de får fra kommunene. Resten er foreldreinnbetalinger.

Men selv om foreldrene dermed står for overskuddene i de forskjellige barnehagene, tyder det ikke på at de er misfornøyde av den grunn. Tvert om viser undersøkelser Kunnskapsdepartementet selv har fått utført at foreldre er mer fornøyd med private enn med kommunale barnehager.

Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet under:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.