*Nettavisen* Økonomi.

- Nå braker det løs

Foto: Cornelius Poppe (NTB Scanpix)

13.07.12 22:08

- Trekk ut kontakten hvis det er meldt lyn eller om du drar på ferie, råder skadeleder i DNB Skadeforsikring, Anne Stine Eger Mollestad, i en pressemelding.

Sensommeren er høysesong for lyn og torden, spesielt etter perioder med høye temperaturer og mye fuktighet. Sintef har registrert at gjennomsnittet for de ti siste årene har ligget på rundt 115 000 lynnedslag i året, og mesteparten av aktiviteten skjer i juli og august.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

De vanligste lynskadene skjer som følge av overspenning i nettet. Elektronisk utstyr og hvitevarer som er koblet til strømkontakter er utsatt. De vanligste skadene skjer på PC, fjernsyn, varmepumper, kjøleskap/frysebokser og alarmanlegg.

Få har lynvern
- De aller færreste boliger har lynavledere, og påbudet om overspenningsvern i hjemmet kom ikke før i fjor, så det er fortsatt svært få boliger som har sikret seg mot lynskader. Derfor anbefaler vi å trekke ut kontakten hvis det er meldt lyn eller hvis du drar på ferie, sier Eger Mollestad, i meldingen.

Dessverre har det gått liv tapt som følge av lynnedslag. Nylig har det skjedd to lyn-relaterte ulykker på festivaler i Sverige og Tyskland der en rekke mennesker ble skadet. Det er likevel svært sjelden at mennesker blir skadet eller drept av lyn direkte. Bare en person blir gjennomsnittlig drept av lyn hvert år i Norge.

- Husk at lynet gjerne slår ned i høyeste punkt. Unngå derfor å oppholde deg på steder der hodet stikker opp og blir det høyeste punktet, som for eksempel på store, åpne sletter når du spiller golf eller når du bader i havet. Det kan også være risikabelt å søke ly under enslige utstikkere som f.eks store trær, eller å befinne seg på sjøen med båt uten lynavleder. Men hvis du tar de rette forholdsreglene, bør ikke lyn være farlig, sier Eger Mollestad i meldingen.

Mest brann om sommeren
Lyn på sommeren fører også til en rekke branntilløp, og er en viktig årsak til at juli og august er måneder som topper brannstatistikken. Innrapporterte tall fra forsikringsselskapene viser at det ble meldt om svært mange skader som følge av lyn i fjor. Forsikringsselskapene fikk meldt inn totalt 8976 skadesaker til en kostnad av 171 millioner kroner.

Innboforsikring og villaforsikring dekker skader et lyn kan forårsake. Dette gjelder både skader på elektriske artikler og på bygninger. Blir skadene så store at det utvikler seg brann – dekkes både tapte gjenstander og utgifter til å bo ett annet sted når boligen blir bygget opp igjen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag