- Nå dropper jeg Norge

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)

John Fredriksen har begynt å selge seg ned i de norske virksomhetene.

24.11.10 08:30

Etter at John Fredriksens investeringsselskap Geveran, har solgt seg ned i Marine Harvest eier Geveran og dermed Fredriksen fortsatt 23 prosent av aksjene i sjømatgiganten som har en antatt verdi på 4,8 milliarder kroner. Salget av aksjer frigjør også omlag 1,5 milliarder kroner i kapital for Fredriksen. Tor Olav Trøim omtaler disse pengene som Fredriksens gevinst på Marine Harvest.

Les mere her: Fredriksen selger etter kritikk

Politisk katalysator
Salget av aksjer i Marine Harvest kan tolkes som første skritt i den trusselen Fredriksen tidligere har fremmet til norske medier om at man vil bygge ned sine virksomheter i Norge. Skipsrederen og forretningsmannen er spesielt provosert over regelverket som forbyr Marine Harvest å eie mer enn 25 prosent av lisensene til å drive lakseoppdrett i Norge.

- Salget har mye med regjeringens politikk å gjøre, sier Tor Olav Trøim, Fredriksens høyre hånd, til Dagens Næringsliv.

Og han fortsetter:

- Regjeringen har lagt begrensning på at vi kun kan eie 25 prosent av lisensene, sier Trøim.

Han refererer til at oppdrettsselskapetrkan eie opptil 60 prosent av oppdrettslisensene i Skottland. De norske myndighetene, ved fiskeriminister Lisbeth Berg Hansen, deler ikke Fredriksens syn på saken, skriver Dagens Næringsliv

Syk av Norge
- Vi er ikke tvunget til å selge, men vi er avhengige av at folk har tillit til det vi holder på med. Det opplever vi ikke at norske myndigheter har, sier Trøim.

Og han fortsetter:

-Vi synes det er merkelig av regjeringen ikke vil at vi skal kunne bidra mer til norsk næringsliv. Vi har tidligere utrykket at vi er skuffet over behandlingen vi får i Norge.

Fredriksen uttrykte til VG at han blir syk av Norge, til tross for at han har et ønske om å ha et hovedsete for sitt forretningsimperium her.

Les også: Blir syk av Norge - flagger ut

Ressurskrevende prosjekter
Den frigjorte kapitalen fra Marine Harvest skal selvfølgelig ikke legges i en bankboks, men videreinvesteres i andre prosjekter. Men i hvilken størrelse og hvilke bransjer vites ikke. Trøim poengterer at Geveran er et privat selskap og at de ikke har noen opplysningsplikt ovenfor offentligheten.

- Vi ser på en del ting som er relativt ressurskrevende og kan komme til å trenge penger til dette i løpet av relativt kort tid, sier Trøim.

Les flere saker på NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag