NA24.no

- Nå er det for sent

Sist oppdatert:
Feil grunnlag for Hydro-toppenes belønning, mener ekspert.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

- Nå må de gjøre opp for gammel moro, sier 1.-amanuensis i samfunnsøkonomi ved NTNU, Egil Matsen, om de skyhøye Hydro-utbetalingene

NA24 - din næringslivsavis

Matsen mener Hydro-ledelsen kan takke stigende råvarepriser for beløpets størrelsesorden på 210 millioner kroner.

Han forteller at debatten rundt opsjonsutbetalinger til toppledere raser over hele Europa, så vel som i USA, og mener beløpet topplederne i Hydro får etter avviklingen av opsjonsordningen, mangler sidestykke i norsk historie.

- Skal ikke belønnes for råvarepris
Vi skal likevel ikke lenger enn til vårt naboland Sverige før summer utbetalt til toppledere med gullkantede opsjonsordninger har vært langt høyere.

- I faglitteraturen heter det at opsjoner skal gis for å sørge for at ledelsen får samme mål for virksomheten som eierne. Ledere skal derimot ikke belønnes for faktorer de ikke rår over, sier han, og legger til:

- I Hydros tilfelle er de gode tidene i verdensøkonomien, med derav rekordhøye olje- og aluminiumspriser, antakelig vært vel så viktig for selskapets resultater som ledelsens prestasjoner. Og det er det ikke meningen at de skal belønnes for, sier han.

Tvilsomme ordninger
Fagmiljøet er splittet i synet på om opsjonsavtaler i det hele tatt bør brukes som gulrot for toppledere.

- At opsjonsordningene fungerer etter hensikten i praksis, er svært tvilsomt, mener Matsen.

Matsen påpeker at problemet gjerne oppstår når ledelsen selv presser frem slike avtaler, og ikke aksjonærene.

Dersom det viser seg at hydrosjef Eivind Reiten selv har vært med på å utforme avtalen som sikret ham 28 millioner kroner, vil det ifølge VG bety kroken på døren for hans vedkommende.

Matsen mener størrelsesordenen på utbetalingene i Hydro-saken er et eksempel på at Norge tar etter land med enda skjevere inntektsfordeling.

Gammel moro
- Problemet i Hydro-saken er at debatten kommer to år for sent. Det var da opsjonsavtalen ble inngått i 2005 at saken skulle fått blest, mener han.

Avtalen som sikret 35 ledere i Hydro til sammen 210 millioner kroner ble inngått under Bondevik-regjeringen, med Børge Brende fra Høyre som næringsminister.

- Det ble ikke skreket noe den gang, og nå er det for sent, sier han.

Han mener det ikke finnes mulighet for å bryte avtalene nå, selv om dagens regjering skulle være aldri så imot ordningen.

- Nå må de gjøre opp for gammel moro. Staten kan ikke bare blåse i avtalen, det ville vært helt uhørt, sier han.

Han ber de fire andre selskapene med tilsvarende opsjonsavtaler tenke seg nøye om hvordan avtalene skal utfylles.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere