*Nettavisen* Økonomi.

- Nå er rentene på vei opp

Anne-Berit Herstad, kommunikasjonsdirektør i Lånekassen.

Fastrente satt opp for første gang på et år. Ekspert anbefaler å binde nå.

Fastrenten til Lånekassen har holdt seg på rekordlave nivåer en stund, men nå settes den opp.

Fra 1. september stiger fastrentene på studielånet. De nye satsene vil være 2,575 prosent for tre år, 2,869 prosent for fem år og 3,552 prosent for ti års bindingstid.

Tre og fem års fastrente går opp med henholdsvis nesten 0,3 og 0,4 prosentpoeng, mens ti års fastrente stiger med nesten 0,5 prosentpoeng. Flytende studielånsrente vil fra 1. september være 2,575 prosent, det samme som treårig fastrente.

- Etter et år med svært lave fastrenter, ser vi nå en renteoppgang. Vi må tilbake til mai og juni i fjor for å finne tre og fem års fastrente som er høyere enn disse satsene, sier Anne-Berit Herstad, kommunikasjonsdirektør i Lånekassen, i meldingen.

Mye bevegelser
Fastrentene i Lånekassen fastsettes på grunnlag av renten på norske statsobligasjoner.

- Rentene som Lånekassen offentliggjorde 1. august, er basert på gjennomsnittstall for juli. Fordi tidsrommet som avgjør vårt rentenivå er på en måned, vil det ofte være vanskelig å finne en konkret hendelse som forklarer hvorfor vår rente blir det den blir, annet enn at den er basert på markedsrenten. Det kan i løpet av en måned både være store nedganger og oppganger i markedsrenten. Bildet kompliseres ytterligere av at det kan ha vært hendelser i markedet som skjedde før vår observasjonsmåned men som likevel har stor betydning for hvilket rentenivå observasjonsmåneden startet med, sier Christin Dammen, kommunikasjonsrådgiver i Lånekassen til Nettavisen NA24.

Hun forteller at det har vært mye bevegelser i det siste.

- Særlig mellom mai og juli har det vært store bevegelser. For eksempel ser det ut som at det for 3- og 5-årsrentene var store bevegelser i første halvdel av juni og noe senere for 10-års renten, sier Dammen.

Når Lånekassen setter fastrentene på tre, fem og ti år bruker de et vektet gjennomsnitt av renten på statsobligasjoner med forskjellig løpetid. Lengste løpetid er opp mot elleve år.

- Bind renten
Daglig leder i det uavhengige rådgivningsselskapet Pengedoktoren, Agnes Bergo, anbefaler nå folk å binde renten på studielånet.

- Renten på studielånet er bundet til statsrenten. Siden den norske stat er veldig kredittverdig, er statsrenten lav. Følgelig er renten på studielånet vanligvis lavere enn alle andre lånerenter. Når nå studielånsrenten settes opp, betyr det at det generelle rentenivået er på vei oppover. Det kan da være lurt å binde renten på dagens lave nivå. Sannsynligvis vil vi aldri se så lave renter i fremtiden som de vi betaler i dag. Derfor er det gunstig å binde renten, sier Bergo til Nettavisen NA24.

Men å binde renten har også konsekvenser

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

- En av disse er at man ikke kan kvitte seg med lånet i rentebindingsperioden. Hvis din privatøkonomi er slik at du kan nedbetale studielånet om kort tid, skal du ikke binde renten. Hvis du har flere lån, vil det vanligvis lønne seg å nedbetale dem før du nedbetaler studielånet. Når man skal kvitte seg med gjeld, skal man alltid starte med det dyreste lånet, og studielånet er vanligvis er det billigste lånet du har, sier Bergo.

Bergo konkluderer med at hvis du regner med å beholde studielånet lengre enn rentebindingsperioden, skal du binde renten.

Sju av ti har flytende rente
177 000 av Lånekassens kunder har allerede fast rente på studielånet sitt, 396 000 har flytende rente.

Både fast og flytende rente blir fastsatt seks ganger i året.

De som ikke aktivt søker om fast rente, vil automatisk ha flytende rente.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag