*Nettavisen* Økonomi.

- Nå er vi mest ulykkelige på jobb

Foto: (BCG)

Stor undersøkelse viser at vi er stadig mer stresset på jobb.

06.11.13 20:40

Adam Ikdal er Norges-sjef for et av verdens fremste konsulentselskaper, The Boston Consulting Group (BCG).

Til daglig rådgir Ikdal Norges største bedrifter, om hvordan å drive sine respektive selskaper bedre.

De siste 15 årene har BCG laget en undersøkelse om ansattes jobb tilfredstilhet. Flere titallstusen har deltatt i undersøkelsen, som omfatter hele verden fra Japan i øst, via Europa til USA i vest.

- Stadig mer ulykkelige

For første gang viser den av vi nå er mindre tilfreds på jobb, enn mer. For 15 år siden var 75 prosent tilfreds i jobben. I dag er det 48 prosent.

- Man er stadig mer ulykkelig på jobb. Det gjelder hele verden, ikke bare Norge. Jobbtilfredsheten er dalende i alle regioner, sier Ikdal til Nettavisen NA24.

Han mener at en av hovedårsakene, er at organisasjoner er blitt mer og mer komplekse og tunggrodde, at det er lite motiverende for ansatte å jobbe i en organisasjon hvor de får lite ansvar og med arbeidsoppgaver som er stadig mer komplekse.

- Ansatte får stadig mer krav og måles på flere ting enn tidligere, noe som virker stressende på de ansatte og gjør dem mer ulykkelig, sier Ikdal.

- Du må tolerere mer feil enn før

En vanlig leder bruker i dag 40 prosent av sin tid på møter, 30 prosent på rapportering og kun 30 prosent på ledelse, ifølge BCG-sjefen.

- Det tror jeg er en av hovedgrunnen til at de ansatte er ulykkelige. De får stadig mer krav, men mindre rettledning, sier Ikdal.

- Hva bør en leder gjøre?

- Man må sørge for en massiv forenkling av organisasjonen sin og gi mer ansvar og myndighet til hver enkelt ansatt, sier Ikdal.

- Det betyr at de vil gjøre mer feil, men summen blir bedre. Du må tolerere mer feil enn før, sier han videre.

BCG er et ledende internasjonalt konsulentselskap med fokus på strategisk og finansiell rådgivning. Deres misjon er å hjelpe ledende bedrifter til å skape og opprettholde konkurransefordeler. Selskapet ble dannet av Bruce D. Henderson i Boston i 1963, og har i dag 68 kontorer i 39 land, ifølge Wikipedia.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.