NA24.no

Foto: OSMAN ORSAL (Reuters)

- Nå får han tidenes tøffeste sanksjoner

Sist oppdatert:
Iran har fortsatt ikke innfridd betingelsene til FN.

Iran har ikke overholdt FNs betingelser når det gjelder landets omstridte atomprogram.

Dermed besluttet FNs sikkerhetsråd onsdag ettermiddag å innføre en rekke nye, strenge sanksjoner mot Iran. Sikkerhetsrådet vedtok de nye sanksjonene med 12 mot 2 stemmer. Tyrkia og Brasil stemte imot.

Sikkerhetsrådet stemte blant annet over økonomiske sanksjoner, samt en utvidelse av våpenembargoen.

USAs utenriksminister Hillary Clinton omtaler sanksjonene som de tøffeste sanksjonene Iran noensinne har fått mot seg, melder BBC.

Truer med boikott
Irans president Mahmoud Ahmadinejad truet tidligere onsdag imidlertid med å boikotte alle atomsamtaler dersom sanksjonene ble innført.

Det har allerede vært tre sanksjonsrunder i Sikkerhetsrådet. Tidligere er det blitt enighet om å blokkere for handel med nukleært materiale, fryse finansaktiver for personer som er involvert i Irans atomprogram, samt bannlyse Irans våpeneksport.

De nye sanksjonene har til hensikt å presse Iran til å stanse anrikingen av uran. Vesten hevder Iran forsøker å utvikle atomvåpen, mens Iran hevder atomprogrammet kun har fredelige energiformål.

Bred enighet
De nye sanksjonene har støtte hos alle de fem faste medlemslandene i Sikkerhetsrådet, som har vetorett.

- Overensstemmelsen som er skapt av det internasjonale samfunn, er svært betydningsfull, sa Clinton under en pressekonferanse.

Det er ikke ventet at medlemslandene Tyrkia, Brasil og Libanon kommer til å støtte den nye resolusjonen, men ingen av de nevnte landene har vetorett, og kan dermed ikke blokkere resolusjonen.

Resolusjonen
Forslagene til sanksjonene er som følger:

Hindre Iran fra å kjøpe inn kamphelikoptre og missiler; Oppfordre samtlige stater til å inspisere last på vei inn og ut av Iran, og sjekke om de inneholder bannlyste varer; Oppfordre stater til å hindre pengetransaksjoner som kan spores til atomvåpenaktiviteter; og øke antallet på personer som får fryst sine finansaktiver og inndratt sine reisetillatelser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere