NA24.no

Foto: Privat

- Nå kan det bli rentekutt

Nye tall reiser tvil om neste rentemøte.

Norges Bank sendte nylig ut rapporten Regionalt Nettverk, der de påpeker at det er meldt nedgang i marginene. Fredag kom det også tall som viser at ledigheten i Norge øker.

Dette øker sannsynligheten for rentekutt.

- Det er ingen krise i norsk økonomi nå, men det er klare signaler på nedbremsing og økende arbeidsledighet. Derfor kryper et mulig rentekutt nærmere for AS Norge, sier Terje Strøm, sjefsøkonom fra NyAnalyse, til Nettavisen.

- Jeg stoler ikke helt på bedre marginer
Etter at NHO spådde en moderat vekst på maksimalt 2 prosent for noe dager siden, følger Norges Banks regionale nettverk opp med tilsvarende spådommer:

«For første gang siden høsten 2009 meldte kontaktene samlet sett om nedgang i marginene. Hjemmemarkedsindustri, varehandel og tjenesteyting meldte om svekkede marginer og eksportindustrien, oljeleverandørnæringen og bygg og anlegg rapporterte om økte marginer», heter det i rapporten.

- Jeg stoler ikke helt på bedre marginer innen bygg og anlegg fremover, sier Strøm.

Dette er grunnet i at boligbygging blir lavere, mens offentlige prosjekter dekker opp nedgangen i følge Regionalt nettverk.

Ledigheten øker
I tillegg til dette viser Nav til høyere arbeidsledighet i Norge. De sesongjusterte tallene viser at den økte med 1000 personer i november.

- Men det er fortsatt på et ganske lavt nivå. Sysselsettingsveksten er brukbar fortsatt, men trekker trolig ned de neste månedene, sier Strøm.

Nå tror han at et rentekutt fra Norges Bank nærmer seg, og forteller at dagens tall reiser større tvil blant ekspertene om hva som vil skje ved neste rentemøte.

- Alt i alt betyr nok dette at et rentekutt er langt mer sannsynlig enn det var for 3 måneder siden. Rentebanen til Norges Bank er da også nedjustert, slik at norske boligeiere vil slippe unna rentesjokk i 2014. Jeg tror uendret rente er mest sannsynlig på rentemøte i neste uke, men disse tallene gir grunnlag til mer tvil enn ved forrige møte, sier Strøm.

Norges Banks styringsrente befinner seg på 1,5 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere