NA24.no

- Nå kan du glemme rentekutt

Terje Strøm sier boligprisene gjør det umulig for sentralbanken å kutte renten.
Terje Strøm sier boligprisene gjør det umulig for sentralbanken å kutte renten.
- Dette gjør det umulig for Norges Bank å sette ned renten.

Stadig flere har varslet at de tror Norges Bank kommer til å kutte styringsrenten fra dagens 1,25 prosent. Selv anslår sentralbanken sannsynligheten til 50 prosent, mens markedet allerede priser inn flere kutt.

Sjeføkonom mener at man bare kan glemme hele greia.

- Dagens boligpristall og den svært sterke utviklingen på boligmarkedet de siste månedene gjør det umulig for Norges Bank å sette ned renten, sier Terje Strøm, sjeføkonom hos NyAnalyse, til Nettavisen.

Onsdag kom nemlig Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi med statistikk som viser en oppgang på 2,9 prosent på månedsbasis i januar, mens den var 0,6 prosent justert for sesongvariasjoner.

- Norges kobling til rentemarkedet i Europa gjør at boligeiere har hatt lavere renter på lån enn vi egentlig fortjener. Både vekst i lønninger og godt arbeidsmarked burde ha gitt renteøkninger, men styrket krone gjør det vrient for sentralbanken å skru opp særnorske renter, sier Strøm.

Og effekten ser man nå over hele landet.

Vekst i alle regioner
Alle regioner har hatt en solid vekst i boligprisene så langt i år. Av byene har Oslo og Tromsø hatt den sterkeste utviklingen, med en prisvekst på 3.3 prosent.

Svakest utvikling hadde Haugesund og Skien i januar, med henholdsvis 1.8 og 2.3 prosent vekst.

Boligprisene har steget kraftig over hele landet det siste året.

Alle regioner har hatt en positiv 12 måneders vekst. Sterkest utvikling har Tromsø med en vekst på 16.9 prosent og Oslo og Bergen med en vekst på 10.3 prosent.

Den svakeste veksten de siste 12 månedene fant sted i Stavanger og Sandnes med henholdsvis 3.1 og 1.6 prosent, ifølge Eiendom Norge.

- Det er meget stor aktivitet i alle storbyene, også Stavanger er det faktisk bra. Og det er mange på visning og mange i budrunder, sier Grethe Meier, administrerende direktør hos Privatmegleren, til Nettavisen.

- I pose og sekk
Strøm sier at de som har bolig kan juble.

- Vi har som boligeiere fått i pose og sekk. De som eier egen bolig. De som står utenfor og mangler egenkapital eller foreldre som bidrar, faller etter i boligkarusellen.

Og prisene fyres av flere faktorer.

- Med en mer velfungerende konkurranse på bankmarkedet ser vi nå at rentene på boliglån kuttes hver eneste uke. De mørke skyene på oljehimmelen kombinert med Konkurransetilsynets evaluering er en kraftig miks av incentiver.

- Det betyr at selv DNB er aggressive for å styrke lojaliteten til gode kundesegmenter. Etter at Akademikerne-avtalen gikk til Danske Bank ble DNB kunder i den gruppen oppgradert til lavere rente. Det er på tide at rentemarkedet fungerer mer effektivt for norske boliglånskunder. Fremtiden vil vise om det er varig eller kun en taktisk adferd fra banknæringen?

Meier sier at omsetningen hos dem er opp 20 prosent og at snittprisen har steget fra 3,2 millioner kroner til 3,7 millioner kroner. 

Grethe Meier sier at både omsetning og priser har steget kraftig.


Lokker på politikere
Hun ønsker at politikerne lemper på byggereglene.

- Nå må politikerne lette på kravene til nybygg så det blir billigere å bygge nytt. Det er i storbyene og randsonene rundt hvor presset er så stort. Dette vil ikke avta, men skal vi få bukt på prisstigningen må tilbudet øke det vil si bygge mer. Her må politikerne på banen, sier Meier.

Strøm tror at det i stedet for rentekutt vil kunne komme tiltak.

- Hvis det kommer svakere tall på arbeidsmarkedet er det vanskelig å tenke seg nye rentekutt. Andre tiltak som fremskynding av byggeprosjekter, noe samferdsel og skattekutt er dermed mer aktuelt, sier han.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere