NA24.no

- Nå kommer nedturen

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Norske bedriftsledere tror ikke lenger på gode tider.

- Jeg hadde trodd på et fall, men ikke at det skulle være så stort, sier makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken.

NA24 – din næringslivsavis.

Statistisk sentralbyrå la i dag fram konjunkturbarometeret for andre kvartal. Det viste noe overraskende fortsatt vekst i industriproduksjonen, men samtidig at norske bedriftsledere er blitt langt mer pessimistiske til fremtiden enn tidligere.

Konjunkturbarometeret viser hvor bra industrien i Norge går og også hvordan topplederne i norske bedrifter tror det vil gå i tiden fremover.

- Produksjonsforventningene til bedriftslederne hadde et ekstremt stort fall denne gang. De er blitt langt mer pessimistiske, fremhever Syed.

I dag kom også en tysk tillitsmåling som viste det laveste nivået på fem år.

Stort fall
Den sammensatte konjunkturindikatoren falt fra 6 i første kvartal til 2 i andre kvartal. Topplederne er altså blitt langt mer negative til utviklingen fremover enn de var for bare kort tid siden.

- Fallet underbygger at høykonjunkturen er forbi. Ser man på underindeksene at grunnen til samleindeksen falt, ene og alene i produksjonsforventningene, sier Syed.

Det er altså pessimistiske toppledere som trekker indeksen ned.

Syed mener også at bedriftslederne er mer pessimistiske enn dagens tall om produksjonsvekst skulle tilsi.

- Det er negative forventninger og psykologi som driver dette ned, mener makroøkonomen.

Bedre arbeidsmarked
Syed peker på at arbeidsmarkedet nå ikke er fullt så stramt, og at dette er positivt for norsk økonomi. Han mener spesielt oljeindustrien, som med dagens høye oljepris går det remmer og tøy kan holde, kan nyte godt at det nå kan bli litt enklere å få tak i folk.

- Oljeindustrien nyter godt av den høye oljeprisen, og med flere ansatte kan man se en enda mer positiv utvikling for oljebedriftene, sier Syed.

For den andre delen av norsk industri som ikke er knyttet opp til olje kan tiden fremover derimot bli tøffere.

- Jeg tror denne delen vil slite mer med høyere pengemarkedsrenter, som følge av finanskrisen, fordi jeg tror ikke inntektssiden vil øke like mye, mener Syed.

Manglende økning i inntekter gjør det altså tøffere for bedriftene å betjene stadig dyrere lån.

- Industrien går bra
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea mener på sin side at bildet for norsk industri er ganske bra.

- Flertallet av bedriften hadde vekst i produksjonen. Ordrebeholdningen øker og sysselsettingsveksten ligger flatt. Men du har nå en svakere forventning om ordreutviklingen. Litt mindre optimisme gjorde at samleindeksen falt en del. Den er på relativt lavt nivå, sier Bruce.

Han trekker fram at bildet for norsk industri spriker veldig og at tradisjonelle eksportbedrifter som kjemiske råvarer og treforedling sliter.

- Det skyldes antakelig den svakere veksten ute i resten av verden. I oljerelatert virksomhet som verkstedsindustrien er optimismen stor og der går det bra. Også i næringsmiddelindustrien så det ganske positivt ut. Det går ikke fult så fort fremover, men det er ikke så voldsomt trist i industrien, mener Bruce.

Forbrukerne betaler
Bruce ble mest overrasket at av den tradisjonelle næringsmiddelindustrien, som for eksempel produserer pizza og fiskepinner, går såpass godt.

- Det at næringsmiddelsindustrien er såpass optimistisk, det overrasket meg mest. De er i ferd med å velte prisøkningene på råvarene over på forbrukere, sier Bruce.

- Konjunkturbarometeret gir ett litt blandet blide, men sett under ett for norsk industri, gikk det rimelig bra i andre kvartal. Selv om det blir mer forsiktig fremover, er det ikke noen tegn på nedgang i industrien ennå. Her skiller Norge seg fra andre land som produserer vanlige konsumgoder, de sliter nok betydelig mer enn oss, mener Bruce.

Holder renten høy
SSB trekker også fram at det er en kraftig prisvekst som rammer norske forbrukere. Dette mener Syed vil bidra til at Norges Bank vil heve renten og være svært varsom med å senke den i månedene fremover.

- Vi er blant de i markedet som tror på høyest rente fra Norges Bank. Vi tror på en topp på seks prosent, og ikke særlige rentekutt de neste tolv månedene, og da nettopp på grunn av det store prispresset, sier Syed.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere