NA24.no

- Nå kommer rentekutt

Sist oppdatert:
SSB spår rentekutt og full brems i boligprisene.

Etter nær fem år med til dels sterk konjunkturoppgang er det nå tegn til en mer avdempet utvikling i norsk økonomi, mener Statistisk Sentralbyrå i sin siste konjunkturrapport.

NA24 - din næringslivsavis

Nå spår prognosebyrået rentekutt fremover og oppbremsing i boligprisveksten.

Byrået peker på at en markert svekkelse av den økonomiske veksten internasjonalt, sterkere krone og renteøkningene som alt har funnet sted, vil trekke veksten ned.

Rentekutt
SSB mener nå at utsikter til lavere renter internasjonalt og mindre press i økonomien, gjør at Norges Bank trolig ikke setter styringsrenten ytterligere opp i denne omgang. Styringsrenten kommer heller til å bli senket, tror prognosemakerne.

- Renteforskjellen til utlandet har økt, og sammen med en fortsatt høy oljepris har det bidratt til at krona har styrket seg. En ytterligere rentenedgang ute ventes å styrke krona videre. Etter hvert som denne kronestyrkingen realiseres, venter vi at Norges Bank vil sette styringsrenten ned med 0,75 prosentpoeng. Kronekursen ventes likefullt å bli styrket gjennom inneværende og neste år, tror SSB.

Boligbrems
SSB konstaterer videre at boliginvesteringene økte kraftig i begynnelsen av inneværende konjunkturoppgang og har fortsatt å øke, men med en klart avtakende tendens. Nå venter byrået en klart dempet vekst.

- Vi regner med at boliginvesteringene vil reduseres noe framover, men nivået på boligbyggingen vil likevel kunne holde seg oppe på et historisk høyt nivå. Vi antar at boligprisene de neste årene vil stige noe mindre enn den generelle prisveksten, skriver SSB.

- Tar litt hardt i
Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning er ikke enig med SSBs vurderinger.

- Jeg synes de tar litt vel hardt i, sier Chen til NA24.

Han viser til at byråets estimat for fastlands-BNP som faller til klart under trend og på 1,5 prosent i 2009 er nesten bråbrems.

- Om det skjer er det ikke forunderlig om renten settes ned et par ganger i løpet av neste år, som de predikerer, sier han.

Chen tror SSB undervurderer utviklingen i kjerneinflasjonen de nærmeste årene.

- De venter at kjerneinflasjonen vil falle betydelig fra neste år, noe som jeg har vanskeligheter med å se. Spesielt med et såpass flatt boligmarked som de tegner opp, som trolig innebærer at flere leier og presser opp husleiene i konsumprisindeksen, sier Chen.

Makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken Capital Markets konstaterer at SSB har erkjent at toppen er nådd.

- De erkjenner at toppen av sykelen er forbi og reviderer ned flesteparten av sine estimater, blant annet privat forbruk, en kraftig nedrevidering av investeringer og også veksten for fastlands-BNP. Dette sammen med anslaget om sterkere krone har dempet estimatet de har på kjerneinflasjonen, men ikke før 2009-2010, skriver økonomen i en rapport.

SSBs estimater

2008

2009

2010

Boligpriser

2,9 %

0,2%

0,3%

Lønnsvekst

6,0%

4,7%

4,3%

Konsumprisindeks

3,5%

1,5%

1,6%

Lønnsveksten
God lønnsomhet i næringslivet og høyt trykk i arbeidsmarkedet har bidratt til en klar økning i lønnsveksten gjennom oppgangsperioden, fastslår SSB, og antar en lønnsvekst i år på 6 prosent.

Prisveksten ventes å øke til 2,2 prosent som gjennomsnitt i 2008, for deretter å avta som følge av sterkere krone og etter hvert litt lavere lønnsvekst.

- Elektrisitetsprisene var i gjennomsnitt svært lave i fjor, og en normalisering i år bidrar dermed til at veksten i konsumprisindeksen er antatt å øke fra bare 0,8 prosent i fjor til 3,5 prosent i år. Reallønnsveksten blir dermed ganske sikkert lavere i år enn i fjor, til tross for høyere nominell lønnsvekst, skriver byrået.

USA-konjunktur vil spre seg
SSB skriver at den amerikanske økonomien ser ut til å være på vei inn i en markert lavkonjunktur, og nå venter de at nedgangen i amerikansk økonomi vil spre seg til resten av OECD-området.

- Den amerikanske sentralbanken har alt svart på konjunkturnedgangen med store rentekutt. Vi venter at den europeiske sentralbanken vil senke styringsrenten med 1 prosentpoeng gjennom annet halvår i år og første halvår 2009.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere