- Nå må de kutte utleieprisen for å få de beste leietakerne

- Endelig blir det leietagernes tur til å kunne presse prisene, og med lavere rentekostnader for utleierne bør alt ligge til rette for et fall i leiepriser i pressområdene, sier privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebanken 1 SMN.

- Endelig blir det leietagernes tur til å kunne presse prisene, og med lavere rentekostnader for utleierne bør alt ligge til rette for et fall i leiepriser i pressområdene, sier privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebanken 1 SMN. Foto: (Sparebanken 1 SMN)

Nå er det endelig leietakers marked ifølge Sparbanken 1 SMN.

En undersøkelse utført av SpareBank 1 SMN blant 400 kunder mellom 18 og 34 år viser en klar forventning om lett tilgang til utleieboliger og mange som også tror på lavere priser kan det bli tøffere for utleiere å få de leieprisene de forventer.

- Når leietagerne forventer prisfall og lett hybeltilgang så unngår vi panikken som har presset prisene opp de siste årene. Det blir lettere og billigere å skaffe seg hybel til høsten, sier Reite til Nettavisen.

Undersøkelsen viser at seks av ti unge tror det blir lettere å skaffe seg utleiebolig til høsten, og bare to av ti tror på økte leiepriser.

Forventer priskutt
- Vår undersøkelse indikerer indirekte at utleierne må forberede seg på priskutt for å få de beste og mest stabile leietakerne, mener Reite.

Det er nå høysesong for å skaffe hybel til høstens studier. Privatøkonomen tror mange kan senke skuldrene litt i et marked hvor det er vanskeligere å få leid ut boliger.

- De som skal leie bør sammenligne tilbud så de unngår å betale for mye, sier han.

De første tegnene på et mindre presset utleiemarked og utflating av priser kom i fjor, og Sparebank 1 SMNs undersøkelser viser at det i år en tydelig økning i antallet boliger som ligger lenge for utleie.

Prisnedgang i Oslo
Ferske tall fra Utleiemegleren viser at det i snittt kostet det 11 348 kroner å leie en 2-roms leilighet i Oslo i april 2015, dette er en nedgang på 1,1 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 0,3 prosent.

En 3-roms leilighet i Oslo koster nå i snitt 14 028 kroner å leie i måneden. Dette er en nedgang på 1,1 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor, er det en oppgang på 0,2 prosent.

- Gjennom hele fjoråret og så langt i år, har vi sette at det er mange ledige boliger til leie i alle de store byene, så vi er sikre på at det heller ikke i år blir noe utleiekaos, sier kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren.

Han legger til at det sikkert er noen som opplever at det kan bli krevende å finne akkurat den boligen de ønsker eller at de må gå på flere visninger.

- Men det har ingen ting med boligkrise å gjøre. Skal det være en boligkrise, må det være manko på utleieboliger i Norge, men det er det ikke, sier Farmakis.

Stavanger:
I snitt kostet det 12 822 kroner å leie en 3-roms leilighet i Stavanger i april 2015, dette er en oppgang på 3,3 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en nedgang på 5,9 prosent.

- Det er nå 645 ledige boliger i Stavanger til leie på Finn.no. Leieprisene som oppnås i markedet er under press og kan gå noe ned. Et lite lyspunkt synes å være store eneboliger av høy standard og i de rette områdene, har holdt seg godt i pris. Det er relativt få slike boliger i markedet som er årsaken til dette, sier daglig leder i Utleiemegleren Stavanger, Eirik Hauge.

Trondheim:
I snitt kostet det 10 628 kroner å leie en 2-roms leilighet i Trondheim i april 2015, dette er en oppgang på 4,7 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 9,4 prosent.

Bergen:
I snitt kostet det 15 450 kroner å leie en 3-roms leilighet i Bergen i april 2015, dette er en oppgang på 4,2 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 6,2 prosent.

Faktorer som har dempet hybelkrisen
Det er flere forhold som har vært med på å dempe hybelkrisen vi så for noen år siden. Den viktigste faktoren er ifølge Reite fremveksten av privat utleie.

- Attraktive studentboliger er nok med og bidrar, men antallet som er bygget er for lite til å forklare stemningsskiftet i markedet. Den store fremveksten av unge som har kjøpt leiligheter finansiert med utleie av rom til medstudenter er, sammen med en stor andel private som investerer i utleieleiligheter, viktigere for å forklare endringen i tilbudet, sier Reite.

Nesten én av fem leiligheter i de store byene er eid av noen som har flere boliger, og de som har satset på privat utleie har hatt svært gode år.

- Private utleiere har blitt utskjelt. Samtidig har de som kjøper bolig for utleie fylt en helt nødvendig rolle for å sikre at leiligheter faktisk blir bygget. I mange boligprosjekter er det kjøpere som planlegger utleie som har bidratt til at prosjektene blir startet og får finansiering. De som kjøper for å bo selv trenger nok ofte litt lengre tid på å bestemme seg når de bare ser leiligheten på et prospekt, sier Reite.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.