NA24.no

Foto: Gorm Kallestad (NTB Scanpix)

- Nå må jeg gå

- Dette er ikke så dramatisk, sier Hans Olav Syversen. Budsjettforhandlingene i stå.

Lite snakkesalige og tilsynelatende misfornøyde med at budsjettforhandlingene sto i stampe, tok de fire samarbeidspartiene kvelden onsdag.

- Vi trenger mer tid. Dette er ikke så dramatisk, sa finanspolitisk talsmann Hans Olav Syversen i Kristelig Folkeparti før han takket for seg og reiste hjem.

Bare en time før de gikk fra hverandre siste gang, ga riktignok regjeringspartiene og de to samarbeidspartiene uttrykk for at det var mulighet for å gjøre betydelige framskritt sent onsdag kveld. En time senere kom beskjeden om at det ikke ville bli holdt flere forhandlingsmøter onsdag kveld.

Partiene skal møtes igjen torsdag formiddag. Ifølge Syversen kommer også mesteparten av denne dagen til å gå med til forhandlinger. Etter planen skal møtene starte allerede i 9-10-tiden.

Ingen av forhandlerne ville kommentere om prosessen var kommet til et punkt der enighet syntes umulig uten at de parlamentariske lederne blir koblet inn.

- Nå må jeg gå, svarte den ellers nokså meddelsomme Gjermund Hagesæter i Fremskrittspartiet på dette spørsmålet.

Uenighet rundt bordet
Skissen som ble lagt fram på forhandlingsmøtet i Stortinget onsdag kveld var ifølge finanspolitisk talsmann Gjermund Hagesæter i Fremskrittspartiet vesentlig bedre enn den som ble overlevert et døgn tidligere.

Entusiasmen hos Venstre og Kristelig Folkeparti var på langt nær like høy, selv om Hagesæter gjorde sitt for å legge press på samarbeidspartiene.

- Vi er nå på et stadium hvor vi gjør betydelige endringer. Det er klart at det dreier seg om tøffe forhandlinger. Vi har lagt fram et tilbud som vi mener er svært godt, sier Hagesæter til NTB.

Verken han eller Høyres mann rundt forhandlingsbordet, finanspolitisk talsmann Svein Flåtten, ville kommentere tall eller konkrete endringsforslag, men poengterte at ballen ligger hos samarbeidspartiene. Grensen for hvor langt det er mulig å strekke seg, nærmer seg.

- Vi er på tredje dagen med forhandlinger, så vi må snart begynne å se noen resultater, sier Flåtten, som poengterer at regjeringspartiene er godt kjent med prioriteringene til Venstre og KrF.

Stor avstand
Avstanden mellom regjeringspartiene og de to støttepartiene var imidlertid så stor at det kan bli aktuelt å løfte forhandlingene opp på parlamentarisk ledernivå.

Hagesæter bekrefter overfor NTB at det godt kan tenkes det vil skje, og det overrasker få om den neste substansielle utviklingen i forhandlingene er at «fotfolket» kaster kortene og kaller inn sine respektive ledere.

Dessuten skal utfallet av budsjettforhandlingene forankres i partienes stortingsgrupper. Det betyr at forhandlingene raskt kan komme i tidsnød, hvis det ikke gjøres reelle framskritt.

- Dette må ta så lang tid som er nødvendig for at vi skal få et budsjett som godt nok ivaretar helheten, sier Venstre-nestleder Terje Breivik.

Hans makker i KrF, finanspolitisk talsmann Hans Olav Syversen, utelukker ikke at partiene vil ta helgen til hjelp, hvis de opplever at det fortsatt er realistisk å komme til enighet. De har imidlertid gitt seg selv en første frist til torsdag formiddag, da finanskomiteen har sitt første budsjettmøte.

Komiteen skal etter planen avgi sin innstilling 20. november. Forhandlingene må være ferdige i god tid før dette – etter alt å dømme senest søndag. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere