NA24.no

- Nå må Kleppa bygge!

Sist oppdatert:
Byggebransjen frykter masseoppsigelser. Ber staten sette i gang byggeprosjekter.

Boligbyggingen faller på landsbasis 22,5 prosent i første halvår sammenlignet med samme periode i 2007. 14 fylker opplever dramatisk nedgang. Igangsetting av boliger i Troms stuper 71 prosent, Oslo går ned 56. Bransjen frykter for fremtiden.

NA24 - din næringslivsavis

Bolignæringens landsforening spår masseoppsigelser av 10.000-15.000 arbeidstakere. Samtidig begynner entreprenørene å merke nedgangen.

- Kan rammes hardt
AF-gruppen har ikke satt i gang ett eneste boligprosjekt i 2008. Veidekke frykter for fremtiden til de spesialiserte aktørene i bransjen. Men selv kompenserer de for nedgangen i boligmarkedet, gjennom økt satsing på næringsrettede prosjekter og fornyelse av offentlige og private bygg.

- Boligsalget er blitt betydelig lavere, og dermed igangsettes det også langt færre boligprosjekter. Den lave etterspørselen etter den type kapasiteter kan ramme bransjen hardt, men i ulik grad. Mange virksomheter har stor bredde og sterke ordrereserver, slik at det ikke vil bli noen umiddelbar krise, men aktører som i større grad har spesialisert seg kan rammes langt hardere, sier kommunikasjonsdirektør Kai Krüger Henriksen i Veidekke til NA24.

- Myndighetene bør gripe sjansen
Han liker dårlig utviklingen i bransjen, men mener det fortsatt finnes potensiale.

- Situasjonen bør være en gylden mulighet for myndighetene, poengterer han, før han fortsetter:

- Når etterspørselen i et marked reduseres, vil prisene få tilbake. Dermed bør de benytte sjansen til å bygge nå. Investeringer i for eksempel omsorgsboliger og studentboliger kan bli langt billigere nå enn i hetere tider, mener han.

Han poengterer at det nå også er ledig kapasitet i økonomien, og at myndighetenes investeringer kan bidra til å unngå masseoppsigelser.

Flere ben å stå på
AF-gruppen følger også spent med på utviklingen, men er ikke bekymret på egne vegne.

- Vi tok dette innover oss allerede i fjor, og balanserte porteføljen i større grad. Dermed heller vi mer til næringsprosjekter og fornyelse av bygninger, samtidig som vi er i en tidlig fase i flere boligprosjekter i områder med potensiale når markedet snur opp, sier kommunikasjonsdirektør Wibecke Brusdal i AF-gruppen til NA24.

Hun mener de delvis har kompensert for boligmarkedets kollaps, ved å ha flere ben å stå på.

- Man må alltid tilpasse seg markedet, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere