*Nettavisen* Økonomi.

- Nå må vi skjerpe oss

NorgesGruppen og ICA Norge ønsket en samarbeidsavtale innen innkjøp og distribusjon. Det satte Konkurransetilsynet en stopper for. Foto: Erik Johansen (NTB scanpix)

NorgesGruppen ser ut til å bli skvist av Coop.

06.10.14 09:40

Konkurransetilsynet er varslet om at Coop kjøper Ica Norge.

Oppkjøpet gjør at tilsynet foreløpig stopper behandlingen av Icas samarbeidsavtale med NorgesGruppen.

– Konkurransetilsynet vil gjøre en grundig vurdering av dette oppkjøpet. Strukturendringer i dagligvaremarkedet kan få stor betydning for konkurransen og dermed for forbrukerne. Vi vil se på hvordan dette oppkjøpet påvirker konkurransen både nasjonalt og lokalt, sier konkurransedirektør Christine Meyer.

Konsekvenser for samarbeidsavtale

Oppkjøpet av Ica fører til at tilsynet foreløpig stopper behandlingen av samarbeidsavtalen mellom ICA og Norgesgruppen.

– Den informasjonen vi har fått fra partene er at samarbeidsavtalen mellom Ica og Norgesgruppen vil bli terminert. Vi har avtalt å ha en dialog med Ica om når og hvordan dette skal skje. Når avtalen er terminert, vil ikke tilsynet lenger ha en samarbeidsavtale for vurdering, sier Christine Meyer.

Prosessen videre

Konkurransetilsynet understreker at meldingen om oppkjøpet ikke er mottatt ennå:

– Vi er i dialog med partene for å sikre at meldingen inneholder mest mulig av den informasjonen vi trenger for å behandle saken grundig og effektivt. Konkurransetilsynet har faste lovbestemte tidsfrister i behandlingen av fusjoner og oppkjøp, og må innenfor disse fristene vurdere om oppkjøpet skal tillates eller stoppes. Partene vil også ha mulighet til å fremsette forslag til tiltak for å avhjelpe eventuelle konkurransebegrensende virkninger av oppkjøpet, sier avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Konserndirektør i NorgesGruppen Per Roskifte forbereder seg på økt konkurranse. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)


- Vi må skjerpe oss

Konserndirektør i NorgesGruppen, Per Roskifte, sier at de tar nyheten til etterretning:

- Dette tar vi til etterretning. Innkjøpsavtalen vi har til vurdering hos Konkurransetilsynet, ser nå ut til å bli terminert, sier Roskifte til Nettavisen - og fortsetter:

- Nå er det opp til tilsynet å håndtere både innkjøpsavtalen og Coop-kjøpet, legger han til.

Han tror at et eventuelt kjøp vil styrke konkurransen:

- Hvis Coop Norge får kjøpe Ica, vil ikke konkurransen bli svekket. Tvert imot. Da må vi i NorgesGruppen skjerpe oss enda mer, sier Roskifte.

- Det gjelder i forhold til vareutvalg, mangfold, pris og andre virkemidler, presiserer han.

- Vi er vant til kreative konkurrenter

Roskifte vil ikke spekulerer i hvorvidt kjøpet går gjennom:

- Dette er svært omfattende og komplekst, så det vil jeg ikke gå inn på.

- Hvor stort tap er dette for dere i NorgesGruppen?

- Vi er vant til endringer, og forholder oss til endringer i det lokale, regionale og nasjonale markedet. Hvis de får ja fra tilsynet, vil vi i så fall få en styrket konkurrent.

- Hvordan vil dere skjerpe dere?

- Vi mener vi er sterke på mange områder, så vi skal skjerpe oss på alle områder som berører forbrukerne. Vi er vant til endringer og kreative og offensive konkurrenter, avslutter Roskifte.

Tilsynet kan bruke inntil 130 virkedager for å vurdere oppkjøpet, men må i utgangspunktet legge frem begrunnet forslag til inngrepsvedtak innen 70 virkedager.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.