*Nettavisen* Økonomi.

- Nå øker renten

Nye tall torsdag gjør at renteøkning er sikkert som banken.

04.04.08 08:02

Ola Nordmann fortsetter handlefesten, viser ferske tall. Det gjør økonomene enda tryggere på at neste renteheving ikke er til å unngå.

NA24 - din næringslivsavis

Tre uker til neste renteøkning
- Dette var siste spikeren i «rente-kisten», en kiste som allerede er godt spikret. En ny renteheving fra Norges Bank om knappe tre uker er «done-deal» om det er noen som skulle være i tvil, sier porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: TV 2Ifølge sesongjusterte tall økte varekonsumet med 2 prosent fra januar til februar, mens detaljomsetningsindeksen viste en vekst på 1,7 prosent. Detaljomsetning og varekonsum er viktige nøkkeltall som viser hvor det bærer hen for den norske økonomien. De er dermed viktige parameter for rentesettingen i Norges Bank.

LES MER: Kjøpefesten fortsetter

Overrasket stort
Detaljomsetningen i Norge hadde før dette falt to måneder på rad, og makroøkonomene ventet denne måneden en midlertidig stopp i nedgangen med en vekst på 0,6 prosent.

Dagens statistikk fra SSB viste imidlertid at Kari og Ola Nordmann handler som aldri før. Fra januar til februar gikk konsumet av grupperingen «andre varer», som inneholder blant annet klær, sko, hvitevarer, møbler og fritidsartikler, opp med 3,3 prosent. Møbler og hvitevarer økte med 7,6 prosent, mens kjøp av klær og skotøy økte med 4,5 prosent.

Skuddårseffekt
- Dagens tall i tillegg til arbeidsledighet og kredittvekst denne uken fortsetter å komme inn på den sterke siden. Dette er også et brudd i trenden vi har sett de siste månedene med lavere forbruksvekst, sier Chen, og legger til at noe av dette nok skyldes skuddårseffekten, med en ekstra handledag i februar.

Det samme tror Handelsbanken.

- Selv om sterke tall for detaljhandelen øker den allerede høye sannsynligheten for neste renteøkning fra Norges Bank 23. april, mistenker vi imidlertid at noe av dette kan være drevet av skuddårseffekten, skriver makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken Capital Markets i en kommentar til tallene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.