*Nettavisen* Økonomi.

- Nå skal renten settes opp

Foto: (Paul Weaver/Nancy Bundt/Montasje)

Alt tyder på rentehopp i mai, tror storbank.

- Ti dager før maimøtet peker det meste mot at Norges Bank, i valget mellom mai eller juni, vil gå i gang med rentehevinger ved første anledning. Det skriver meglerhuset DnB Nor Markets i en oppdatering mandag morgen.

Det har vært en viss diskusjon blant økonomene når det første rentehoppet i Norge vil komme. Norges Bank har ikke økt renten siden 6. mai i fjor, men nå mener DnB at tiden er inne.

Opp 0,25
DnB tror at renten skal opp 0,25 prosentpoeng til 2,25 prosent på rentemøtet i mai. Årsaken er bedringen i den norske økonomien.

- Forbrukertilliten steg videre i april. Etterspørselen etter arbeidskraft tar seg opp. Fredagens NAV-tall viser en tydelig oppgang i antall ledige stillinger. Bruttoledigheten registrert ved arbeidskontorene (helt ledige pluss personer arbeidsmarkedstiltak) fortsetter å falle, i tråd med Norges Banks forventninger. Norsk industri har derimot slitt i motbakke en god stund. SSB månedlige produksjonsindeks, som indikerer utviklingen i produksjonsvolum, har vært nesten flat siden sensommeren 2010. SSBs konjunkturbarometer for industrien, som ble publisert på fredag, varsler bedre tider. Norske industrilederne tror produksjonen vil stige fremover. For første gang siden 2008 rapporterer de om oppgang i sysselsettingen. Ordretilgangen, både i hjemme- og eksportmarkedene, øker. Markedsprisene fortsetter å stige. Likevel: Fortsatt virker etterspørsels- og konkurranseforhold begrensende på produksjonen, og kapasitetsutnyttingen er fortsatt beskjedent i forhold til et historisk gjennomsnitt, skriver DnB i en gjennomgang.

Viktige boligtall
På mandag kommer det boligtall for april. DnB venter at prisutviklingen vil vise fortsatt høy vekst i april, og har et anslag på 1s0 prosents vekst måned over måned.

Det kommer imidlertid flere viktige makrotall i Norge før rentemøtet om ti dager. Onsdag kommer det forbrukstall og AKU-ledighet, og torsdag vil Norges Bank publisere resultatene fra en ringerunde blant et utvalg av bedriftene i deres regionale netteverk, skriver DnB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.