NA24.no

- Nå vil ingen kontakte eller besøke oss

Her er sønnen som ble drept i Nord-Vasiristan, som ligger på grensen mellom Pakistan og Afghanistan.
Her er sønnen som ble drept i Nord-Vasiristan, som ligger på grensen mellom Pakistan og Afghanistan.
Sist oppdatert:
Pappa snakker ut etter at sønnen som første nordmann ble drept i droneangrep.

Nettavisen avslørte for litt over en uke siden at en nordmann ble drept av et amerikansk droneangrep i august 2012. Han reiste ut for å delta i jihad.

Les mer: Nordmann drept i drone-angrep

Nå snakker faren til den drepte ut om sønnen og hans forhold til islam, i et eksklusivt intervju med Nettavisen.

For nesten 20 år siden kom faren og sønnen til Norge som flyktninger fra Tajikistan. Siden 2002 har de vært norske statsborgere.

Faren, som deler flere av sønnens synspunkter, misliker sterkt at sønnen blir kalt radikal og ekstrem.

- Ordene ekstrem og radikal ble oppfunnet her i vesten bare for å rettferdiggjøre sin egen utenrikspolitikk. Å bruke ordene ekstrem og radikal om min sønn, er ikke riktig, sier faren til Nettavisen.

- Sønnen min var ikke ekstrem, han var ikke radikal. Han var verdens snilleste gutt.

- Ser du videoen som ligger på nettet med din sønn, så sier den noe helt annet?

- Alle nasjoner beskytter sin ideologi med våpen. Sovjetunionen gjorde det, Kina, Norge og USA gjør det. Å gå til Jihad er ikke ekstremt, mener du at det er ekstremt?

Kun noen dager før sønnen ble drept i droneangrepet, ble det lagt ut en video på nettet av organisasjonen Islamic Movement of Usbekistan, hvor han ble intervjuet. I filmen kalte han seg selv for Abu Bilal, hvor han støttet jihad.

Her kan du se video:


- Å leve i jihad, leve i Hijra- og Ribat-land, det er et spennende liv med store variasjoner. Opp- og nedturer, lykkelige dager og triste dager. Dager med suksess og dager med tester, sa sønnen i filmen.

- I dag begraver vi martyrer, og i morgen feirer vi bryllup, fortsatte sønnen.

Fakta: Kort om Islamic Movement of Usbekistan:

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Dette er en militant islamistisk gruppering som ble opprettet av den tidligere sovjetiske spesialsoldaten Juma Namangani i 1991.

Gruppens mål er å kaste Usbekistans president Islam Karimov fra makten og opprette en islamsk stat med sharia-lover. Gruppen er også koblet opp mot terrororganisasjonen al-Qaida.


- Frihetskjemper
- Du vil heller bruke ordet frihetskjemper, enn terrorist, om din sønn?

- Ja, frihetskjemper er det beste ordet.

- For å forstå bedre hva du legger i ordene ekstrem og radikal. Angrepet på World Trade Centre. Var det en terrorhandling, var det ekstremt?

- I Østen har man et ordtak: «Si meg hvem som er vennen din, så skal jeg si deg hvem du er.» Hvis USA har verdier, hvorfor samarbeider de da med verdens verste diktaturer. 19 saudiarabere gikk til angrep. Det var et hevnangrep på mange års amerikansk politikk i Saudi-Arabia. Mener du at regjeringen i Saudi-Arabia er legitim?

- Da jeg kjørte drosje, kjørte jeg flere titalls personer fra Hydro og Statoil, som alle jobbet mot Saudi-Arabia. Det er et diktatur som undertrykker sitt eget folk. Norge har ikke bare et godt forhold til Saudi Arabia, men alle verdens diktaturer.

- Så du vil kalle de som gjorde dette i New York som frihetskjempere, ikke terrorister?

- Ja. 

Amerikanske droner er ubemannede og brukes effektivt i krigføring.


Snart 20 år i Norge
Faren flyktet sammen med sin daværende kone og fem barn til Norge i 1995. Sovjetunionen var oppløst og en rekke diktatorer hadde tatt over makten i flere av de tidligere sovjetrepublikkene.

I 2002 ble hele familien norske statsborgere.

- Jeg har bodd i Norge i snart 20 år. Det er et fantastisk land. Det beste landet å bo i. Det er det ingen tvil om. Det er mange gode mennesker her, sier faren.

Han mener imidlertid at mye har skjedd de siste årene i nordmenns syn på islam.

- For 20 år siden var forholdet til islam og muslimer helt annerledes. Men de siste ti årene har media ødelagt dette gode forholdet. Det er mye svartmaling av muslimer.

- Jeg har selv jobbet som journalist. Da jeg kom til Norge var jeg det. Jeg hadde innlegg i Dagbladet og i Aftenposten hvor jeg takket Norge for hjelpen jeg og min familie fikk. Men en ting som har skuffet meg mest her i Norge, er media. Dere er ikke uavhengige og samarbeider hele tiden med politikerne. En journalist skal være nøytral, men det er dere ikke her i Norge.

- Politikerne eier dere i media, derfor er jeg ikke enig med deg, at det sønnen min sier på den videoen er ekstremt eller radikalt.

- Jeg oppfatter ordet islamist som et bannord nå.

- Hvorfor venn med dikaturer?
Han sier sønnen ofte stusset over at Norge hadde et så godt forhold til de fleste av verdens diktaturer, blant annet til deres hjemland Tajikistan og flere av nabolandene.

- Hvorfor har vesten et så godt forhold til dem? spurte han meg. Han ble opprørt av og til. Hvorfor har vesten og Norge et godt forhold til disse landene? Er ikke det hykleri? Det er hans ord, ikke mine, sier faren.

Men det var først etter at familien kom til Norge at familien begynte å praktisere Islam.

- Da vi kom til Norge fikk vi tilgang på bøker og fikk lest mer om islam. Vi ble derfor mer praktiserende muslimer etter vi kom hit.

Siden de var bosatt på Løren rett utenfor Oslo, ble Bilal-moskeen den naturlige å gå i. I starten var han veldig aktiv, men de siste fire årene har han sluttet å gå der regelmessig. Også sønnen var aktiv der, og det var muligens derfor han også kaller seg Abu Bilal i videoen, hvor han oppfordrer til Jihad.

- Jeg visste ikke at han skulle reise
Sønnen forlot Norge i januar 2012.

- Jeg visste ikke at han skulle reise. Han var en selvstendig gutt og snakket lite om det han drev med, sier faren.

- Jeg leste i går om norske kvinner som kjempet mot tyskerne under den andre verdenskrig. Mange norske menn reiser også til Israel for å kjempe. Det er snakk om ideologi. Det er ikke uvanlig det sønnen min gjorde.

- Hadde dere i familien noe kontakt etter at han reiste?

- Nei, ikke i det hele tatt.

- Hvordan fikk du vite at sønnen din var drept i et droneangrep?

- Det var broren min som ringte meg. Han var der. Han ble såret under angrepet.

- Sønnen din var ikke det eneste familiemedlemmet som døde i droneangrepet?

- Nei. Totalt døde fem, inkluderte sønnen min.

Norge bør bli venner med mujahedin, mener faren.

Mujahedin betegnes som «en som strever», en som deltar i jihad og er ofte oversatt til «hellig kriger».

- Man må ikke stole uhemmet på det USA sier. Jeg oppfordrer norske myndigheter også til å ha venner blant mujahedin. Ikke kall dem ekstreme.

- Jeg mener at Vestens forhold til mujahedin er ekstremt. Man må stole på dem. Vesten har kjemiske våpen og våpen nok til å sprenge jorden mange ganger. Hva har mujahedin? De har noen kalasjnikover!

I Norge sitter nå fire barn igjen uten sin far.

- De spør noen ganger om hvor pappa er, men da sier jeg bare at han er i paradis og venter på dere, sier faren om barnebarna.

- Nå vil ingen kontakte eller besøke oss
Faren mener PST har opptrådt klanderverdig i etterkant av at sønnen ble drept.

Fremgangsmåten til PST har isolert familien hans fra tidligere venner.

- PST har snakket med svigerdatteren min, men jeg vil ikke snakke med dem. Et problem er at PST jevnlig besøkte en usbekisk familie vi var venner med her i Norge. En gang gikk de til en familie midt på natten. Hele tiden spør de om meg. Da ringte familien de besøkte til meg og sa de ikke ville ha noe mer med oss å gjøre. Det ble bare problemer. Nå vil ingen kontakte eller besøke oss. Plutselig snakker ingen i det usbekiske miljøet med oss.

- Fordi at PST spør om dere?

- Ja. For meg gjør det ikke så mye, men for svigerdatteren min er det tungt.

PST ønsker ikke å si alt for mye om kritikken fra faren.

- Det er vanskelig å kommentere konkrete samtaler med personer som vi har i vårt forbyggende arbeid, sier seniorrådgiver i PST, Martin Bernsen, til Nettavisen.Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere