*Nettavisen* Økonomi.

- Nærmer oss valgkamp

Banksjefenes sjef advarer Kristin Halvorsen mot spontane øvelser om finanstoppenes lønn.

Onsdag smalt finansminister Kristin Halvorsen til med en bredside mot norske topplederlønninger generelt, og banktoppenes lønninger spesielt. Nå vil hun at Finansportalen, som er en statseid prissammenligningstjeneste for finansprodukter, også skal vise lønnen til alle landets banksjefer.

NA24 – din næringslivsavis

Les utfallet til Halvorsen her: - De kan kysse katta

Dette får banknæringen til å reagere.

Arne Skauge, leder av Finansnæringens hovedorganisasjon (FNH), sier til NA24 at utspillet fra Halvorsen bærer preg at det snart er valgkamp.

Bør være forsiktig
- Man skal være veldig forsiktig med å kaste seg ut i slike spontane øvelser som det finansministeren gjør nå. Man må ha kunnskap om konkurranse og hvordan man skal beholde den kompetanse som kan gjøre jobben godt, sier Skauge som peker på at alle er interessert i å ha den beste arbeidskraften til den billigste prisen.

Og da bør man se på våre naboland som det er en del mobilitet mellom, også når det gjelder toppledere i bank- og finans.

- Vi hadde på slutten av syttitallet en pris- og lønnsstopp i Norge. Det skapte mye problemer og mye kreativitet for å unngå reglene da. Det er viktig at vi ikke setter oss inn i en slik situasjon på ny, sier Skauge.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Imponert av statsministeren
Bankene som får bistand fra staten i de krisepakkene som har blitt presentert tidligere i år, har forpliktet seg til å fryse lønnen og stoppe bonuser til sine ledende ansatte i de årene avtalen mellom staten og bankene er i virksomhet.

- Det aksepterer vi og det vil vi gjøre i de årene avtalen gjelder. Men når det gjelder alminnelig lønnsfastsettelse er jeg veldig imponert over det statsminister Jens Stoltenberg sa når det begynte å blåse rundt hans lønn. Han sa: Vi har et system for å fastsette min lønn, og det må vi forholde oss til, sier Skauge som peker på at det i samfunnet for øvrig er regler for hvordan lønn fastsettes.

- Billigst ikke alltid best
- Det er styrene som bestemmer toppledelsens lønn, og topplederens lønn skal offentliggjøres i årsrapporten.

- Det er ikke sikkert at de som har de laveste lønningene er de som leverer de beste produktene, det er det all mulig grunn til å være i tvil om, sier Skauge.

Men Skauge er ikke overrasket over at dette utspillet kommer nå.

- Dette bærer preg av at vi nå nærmer oss valgkamp. Jeg kan vanskelig se at SV kan holde seg unna den karusellen som Frp har startet på dette området, sier Skauge til NA24.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.