NA24.no

- Når han nå har blitt helseminister, er han plutselig uenig med seg selv

Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)
SV-lederen fyrer løs mot Bent Høie.

Tirsdag ble det klart at Høyre er villig til å svinge partipisken for å sikre fastlegene muligheten til å reservere seg mot å henvise kvinner til abort og assistert befruktning.

Les også: Høyre garanterer for omstridt legeforslag

I et innlegg i Minerva, datert 27. februar 2012 - med tittelen «Pasientens interesser først», argumenterer imidlertid nåværende helseminister, Bent Høie (H), for det motsatte.

«Av alle alternativer, er det etter flertallets syn best at kvinnen selv til slutt avveier dette verdivalget. Da er det en fastleges plikt og ansvar, dersom kvinnen ønsker dette, å gi henvisningen videre i helsetjenesten» skrev Høie - stikk i strid med det Høyre nå går inn for.

Det vekker oppsikt hos SV-leder Audun Lysbakken.

- Ingen har argumentert så godt mot at leger skal kunne nekte å henvise til abort som Bent Høie i dette innlegget fra i fjor. Når han nå har blitt helseminister er han plutselig uenig med seg selv. SV vil stille Høyre til ansvar i denne saken, og kommer til å forfølge den i Stortinget hele høsten, sier Lysbakken på sin Facebook-side onsdag ettermiddag.

Svinger pisken - hvis behov
Høyres standpunkt kom fram da Stortinget tirsdag debatterte trontalen og regjeringserklæringen. SVs Snorre Valen ville vite om Høyre stiller sine representanter fritt eller om partiledelsen sørger for å trumfe gjennom avtalen som er inngått med Frp og KrF.

- Når tre partier i en forpliktende avtale signerer et dokument, så er det en avtale vi vil holde oss til, svarte Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Lysbakken

- Høyre velger hensynet til pasienten
Kristin Clemet stod for dette standpunktet i 2012 - og ble i innlegget i Minervanett lettere irettesatt av Høie, som skrev at:

«Kristin Clemet er i Vårt Land 21.02. kritisk til at det nå slås fast at reservasjonsretten leger har for å utføre inngrep, ikke gjelder for fastleger ved henvisning til abort og assistert befruktning. Reservasjonsretten gjelder kun helsepersonell som skal utøve eller assistere ved selve inngrepet.

Les også: Abort og god samvittighet

Clemet skriver at det er «litt overraskende » at Høyre har lagt seg på en annen linje enn henne selv. Her er det ulike viktige prinsipper som står mot hverandre. At Høyre velger hensynet til pasienten burde ikke overraske.»

- Fastlegen er første møte
Høie argumenterer i innlegget for at det blir kvinnen som til slutt må ta det verdivalget som valget om å ta abort er:

«Da er det en fastleges plikt og ansvar, dersom kvinnen ønsker dette, å gi henvisningen videre i helsetjenesten. Fastlegen er første møte kvinnen har med helsevesenet. Hun skal da få medisinsk veiledning, ikke bli møtt med en enkelt leges egne moralske oppfatninger. Det samme gjelder par som ønsker hjelp for å få barn. De skal få god veiledning og informasjon om helsemessige konsekvenser av å igangsette assistert befruktning og hva som eventuelt er alternativene.»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere