- Når man jobber for disse guttene, er man enten enig eller ute

Foto: (Montasje: Paul Weaver, Nettavisen/Scanpix)

- John Fredriksen og Tor Olav Trøim har et spesielt forhold til Norge og norske myndigheter, som gjør at de ønsker å flytte Seadrill ut av landet.

04.10.12 21:32

I en børsmelding natt til onsdag melder verdens største riggselskap Seadrill at det bytter toppsjef.

Alf C. Thorkildsen har i en årrekke ledet selskapet til å bli den klareste stjernen på Oslo Børs. Bare i løpet av de fem siste årene har selskapet steget med hele 86 prosent til en markedsverdi på 106 milliarder kroner.

Han ryker nå ut.

- Når man jobber for disse guttene, er man enten enig eller ute, sier Alf C. Thorkildsen, som kom til Seadrill da selskapet kjøpte Smedvig i 2006, til Nettavisen NA24.

Inn plasserer John Fredriksen, som eier vel 25 prosent av Seadrill, vidundergutten Fredrik Halvorsen.

Han kommer fra Fredriksens oljeserviceselskap Archer, som ble skilt ut av Seadrill og børsnotert for vel to år siden. Før dette var Halvorsen den yngste konsernsjefen i et børsnotert selskap, da han ledet Tandberg som ble solgt til Cisco.

Kommer til å flagge ut
Men samtidig som dette skjer er det klart at Fredriksen også kan tenke seg å flytte hovedkontoret fra Stavanger til enten London, Singapore, Houston eller Dubai. Avgjørelsen på hvor tas før nyttår.

Det innebærer at vel 160 ansatte går en utrygg fremtid i møte, og det er en avgjørelse ikke alle deler.

- Jeg er ikke enig i den vurderingen, sier Alf C. Thorkildsen til Nettavisen NA24.

Han peker på at Norge kan være en god havn for selskaper av Seadrills størrelse.

- Stavanger er ikke nødvendigvis det rette sted å ha et hovedkontor, men vi er beviset på at det er mulig

Foto: Poppe, Cornelius

John Fredriksens Seadrill sier at grunnen til at de vurderer å flytte skyldes høye lønninger og mangel på kvalifisert personell.

NA24 har tidligere fokusert på høye lønninger i Nordsjøen. Allerede i 2011 passerte gjennomsnittslønnen for ansatte i operatørbedrifter i Nordsjøen én million kroner. Enkelte grupper har hatt en lønnsvekst på flere hundre tusen kroner på få år. Hovedårsaken til den vannvittige lønnsveksten er økte oljepriser og høy aktivitet i bransjen.

Les mer om høye lønninger i Nordsjøen her

- Skyldes norske myndigheter
Thorkildsen mener imidlertid at sannheten er en annen.

- John Fredriksen og Tor Olav Trøim har et spesielt forhold til Norge og norske myndigheter, som gjør at de ønsker å flytte Seadrill ut av landet, sier han.

Det dårlige forholdet til myndighetene peker også Gunnar Stavrum, Nettavisens redaktør og forfatter med Odd Harald Hauge av den uautorisert biografien Storeulv, på.

- John Fredriksen har hatt et anstrengt forhold til norske myndigheter fra han ble varetektsfengslet for oljetyveri og forsikringssvindel på 80-tallet, sier Stavrum.

Og klimaet har ikke blitt bedre med årene.

- Det dårlige forholdet er holdt vedlike gjennom stadige konflikter med skattemyndighetene.

Både John Fredriksen og hans høyre hånd Tor Olav Trøim er skatteflyktninger.

- Fredriksen har skatteallergi og har gjort det til en kunstform å registrere skip og selskaper i skatteparadiser som Bahamas og Kypros, sier Stavrum.

Han mener i likhet med Thorkildsen at Stavanger kan være et godt sted å ha hovedkontor.

- For Norge er det likevel et paradoks at John Fredriksen mener at Stavanger ikke er internasjonalt konkurransedyktig. Norge har høye lønninger, men også høy produktivitet. Det virker underlig at man plutselig ikke kan konkurrere om riggvirksomhet fra Stavanger, Fredriksens skepsis til norske politikere og skattemyndigheter har nok talt med, sier Stavrum.

- Lyst på en runde til
Når det gjelder sin egen avgang sier Thorkildsen følgende.

- De er en tøff gjeng å jobbe for. Vi har stort sett vært enig, men det er styrets privilegium å bestemme. Det er livets spilleregler

I august utøvet Thorkildsen opsjoner i Seadrill, noe som gjorde at han innkasserte 64 millioner kroner. Selv om privatøkonomien er sterk ønsker han ikke å pensjonere seg til et liv i sus og dus.

- Jeg føler meg fortsatt ung og jeg har lyst på en runde til, sier han.

Foto: Paul Weaver

Kyprioteren Fredriksen
John Fredriksen styrer til daglig sitt forretningsimperium fra London og Kypros. Gjennom sitt kypriotiske holdingselskap, Hemen Holding, eier han 133,1 millioner aksjer i Seadrill.

Hemen Holding er styrt av stiftelser kontrollert av Fredriksen og hans nærmeste famile. Det vil si hans to døtre, Kathrine og Cecilie.

Fredriksen er også storeier i andre børsnoterte selskaper som Frontline, Archer, Golden Ocean, Aktiv Kapital, Golar LNG og Marine Harvest.

Norges rikeste mann
John Fredriksens liv har vært turbulent. Fengselscelle, milliarder tjent, milliarder tapt, så utrolig mange milliarder tjent.

Han tok risiko, mye risiko. Milliardene rant inn og han ble søkkrike. Både shipping og fisk er imidlertid sykliske bransjer, og han har ikke vært langt unna skifetretten.

Det siste 10-året har imidlertid vært fantastiske år.

John Fredriksen har kommet på syvende plass på de rikeste beboerne i England. Hans formue ble vurdert til 6,7 milliarder pund, rundt 60 milliarder kroner.

Avviste pensjonisttilværelse
I takt med at Fredriksens tvillingdøtre Cecilie Fredriksen og Kathrine Fredriksen har fått stadig mer ansvar i selskapene milliardæren kontrollerer har spekulasjonene økt om han vil trekke seg tilbake.

Foto: Paul Weaver

Det har Fredriksen tidligere avvist

- Dersom jeg pensjonerer meg, hva skal jeg gjøre? Det er verre enn å tenke på (shipping-krisen). Skal jeg sitte ved bassenget og drikke gin og tonic? Det er ikke meg.

Seadrills aktiviteter i Nord-Atlanteren skal for øvrig ivaretas av det heleide datterselskapet North Atlantic Drilling, som fortsatt vil ha hovedkontor i Stavanger.

Verken Tor Olav Trøim eller John Fredriksen har svart på NA24s henvendelser.

Dette er de mest leste sakene på Nettavisen akkurat nå:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.