*Nettavisen* Økonomi.

- Når pessimismen er på sitt største så snur markedet

Investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning. Foto: Gediminas Zilinskas

- Det har vært en fantastisk uke.

- Det har vært en fantastisk uke. Det er ikke ofte man ser Statoil gå så mye, det er en enormt rask bevegelse, sier investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning til Nettavisen Stocklink.

Etter å ha vaket under 50 dollar fatet gjennom mye av september har oljeprisen den siste uken gjort et hopp på ni prosent, noe som har bidratt til å dra både oljeaksjer og Oslo Børs kraftig opp.

Mens oljeselskaper som Statoil og Det norske har blitt sendt opp henholdsvis 19 og 25 prosent den siste uken, har hovedindeksen gått mer enn åtte prosent.

- Det har vært en bra start på oktober. De siste dagene har oljen dratt både Oslo Børs og utenlandske børser, sier analysesjef Roger Berntsen i Netfonds.

Han viser til at aktiviteten i tank tar seg opp og at etterspørselen etter olje mot Kina har økt.

- Det kan tyde på at verdensøkonomien ikke er så dårlig som mange vil ha det til. Fredagens arbeidsmarkedstall fra USA var også så svake at markedet nærmest utelukker renteheving i år. Det har vært noen forløsende effekter som har gitt grobunn for at markedet kan komme litt tilbake igjen. Det er ofte slik at markedet går litt for mye i begge retninger når det er stor usikkerhet.

- Har vært nærmest panikkstemning
Myrseth sier det gjerne er når pessimismen er som størst at markedene snur.

- Det har vært veldig mye pessimisme tidligere i høst, nærmest med antydning til panikkstemning med frykt for en Kina-ledet resesjon. Slik som det ofte skjer når pessimismen er på sitt største så snur markedet.

Oljeprisene steg tirsdag etter at tall fra en amerikansk bransjeorganisasjon indikerte et fall i oljelagrene i forrige uke, mens analytikere hadde ventet en oppgang.

Fra oljekonferansen Oil & Money i London kom det ifølge Bloomberg oppløftende signaler, deriblant fra det internasjonale energibyråets leder som uttalte at oljeproduksjonen utenfor OPEC vil falle med en halv million fat per dag neste år.

- Like fullt har oljenæringen vært gjennom fryktelig nedtur. Det er først nå man ser at ting begynner å snu, og da går det ofte raskt i starten. Det man har fått bekreftet er at etterspørselen etter olje tar seg opp når prisen faller. Folk ser at etterspørselen øker, skiferoljeproduksjonen faller, mens OPEC pumper for fullt og ikke har mye kapasitet til overs. Da er det lett å se for seg at dagens oljepris kan komme opp, sier Myrseth.

Rundjulte aksjer tar sats
I oljeservicesektoren, som har fått bank på børsen i kjølvannet av fallende oljepris og oljeselskapenes budsjettkutt, har flere aksjer gått sterkt den siste uken:

- Seadrill er opp 29 prosent
- Fred. Olsen Energy er opp 32 prosent
- Subsea 7 er opp 18 prosent
- Aker Solutions er opp 27 prosent
- Oljeserviceindeksen er opp 16 prosent

- Det første man kjøper da er oljeselskaper som Statoil og Det norske. Så ser man i neste omgang at oljeservice stiger, hvor mange er priset nærmest som opsjoner. De har falt mye i forkant og det skal ikke mye til før man får en kraftig rekyl.

- Konklusjonen er at vi er fordi «peak» pessimisme når det gjelder olje, Kina og verdensøkonomien, sier Myrseth.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.