- Narkotika har aldri vært billigere

Foto: (SIRUS)

På vei mot europeiske priser.

06.08.13 19:54

Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) opplyser til Nettavisen NA24 at prisene på hasj, heroin og amfetamin nå befinner seg på det laveste nivået siden minst 1993.

Uansett er trenden klar, og det er at narkotika blir stadig billigere.

- Vi ser at dette er trekk som er gjennomgående i andre land også. Norge har fulgt resten av den vestlige verden. Siden Norge har hatt høyere priser enn andre land, har prisfallet være noe større i Norge, men vi nærmer oss europeisk nivå, sier Anne Line Bretteville-Jensen, forskningsleder i SIRUS, til Nettavisen NA24.

Hun forteller at de ikke har systematiske registreringer av priser før 1993, men de tre nevnte narkotiske stoffene aldri har vært billigere.

Tilbud og etterspørsel
Det er imidlertid vanskelig for forskere og eksperter å forklare med sikkerhet hvorfor prisene svinger.

- Vi vet ikke om det er slik at det kommer mer stoff på markedet de årene prisen går ned. Siden narkotika er en ulovlig vare, har vi ikke detaljkunnskap om hvor mye som omsettes og dermed heller ikke om mengden endrer seg fra ett år til ett annet. Skulle det imidlertid være slik, kan det tenkes at prisen må ned for at selgerne skal bli kvitt stoffmengden de sitter med. Om omfanget av narkotika i Norge har blitt større, er usikkert. Vi tror i alle fall omfanget av heroin har gått noe ned, sier Bretteville-Jensen.

Tross ulovligheten fungerer markedet på samme måte som salg av andre varer. Også her er det tilbud og etterspørsel som styrer prisnivået, i tillegg til andre faktorer.

- Prisen avhenger av tilbud og etterspørsel, hvor mange aktører det er, kvaliteten på stoffet, hvor mye du kjøper og hva slags forhold du har til selgeren din. Har du for eksempel kjøpt hos en selger over lengre tid, så kan det bli noe billigere, sier Lars Holmen, generalsekretær i Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF), til Nettavisen NA24.

Tilgang
NNPF forteller at det er tilgjengeligheten som gjør at narkotikaprisene har falt så mye.

- Tradisjonelt handler det om tilgang og tilbydere. Det har vært perioder der for eksempel tabletter har vært veldig populære, noe de fortsatt er. Siden tilgangen var så god ble prisene veldig lave. Men så ble det gjort en del beslag av tablettene og da steg prisen ganske kraftig. I noen perioder kan prisen tidobles dersom det er gjort beslag, sier Holmen.

Han forteller at prisen ofte skyter til værs dersom det er gjort store eller flere beslag av narkotika.

Foto: Torsten Blackwood

Flere smuglere
NNPF forteller til Nettavisen NA24 at har blitt flere distributører av narkotika i Norge og at dette er en stor grunn til de lave prisene.

Selv om tilgjengeligheten er større enn før og prisene lavere, skal imidlertid ikke antallet brukere ha økt. Antallet brukere skal ha vært nokså stabilt de siste 20 årene.

- Hovedsakelig er det helt normale markedsmessige variasjoner. Er det god tilgang så blir prisen gjerne lavere og omvendt. Men igjen kan det varierer fra part til parti. Har det vært en dårlig vare en periode og at det så kommer sterkere stoff, så vil det selvfølgelig være prisdrivende, sier Holmen.

NNPF opplever også at folk ikke er så redde for å bli tatt for bruk av narkotiske stoffer som tidligere.

Få vil legalisere cannabis
TNS Gallup gjennomføre nylig en undersøkelse som viser at 85 prosent av de spurte mener det skal være forbudt å selge, ha og bruke hasj og cannabis i Norge.

Kun 12 prosent sier de er for å legalisere, skriver Actis i en pressemelding.

- Til tross for at enkelte har fått inntrykk av at det er et folkekrav å få lovlige hasj-utsalg i Norge, så er dette konsekvent med det vi fant ut fra en spørreundersøkelse for to år tilbake, sier Meena Golabek, daglig leder i Ungdom Mot Narkotika, i meldingen. Også i 2011 var det kun 12 prosent for legalisering.

Hun mener at mediene har gitt et skevt bilde av virkeligheten. At gjennom medienes dekning kan man få intrykk av at de fleste vil legalisere cannabis, men det i virkeligheten kun er 12 prosent.

- Færre ungdommer bruker narkotika enn på ti år, mye fordi terskelen for å bryte loven er så høy og forbudet har så høy støtte, sier Golabek.

- Forbudet er et viktig og effektivt verktøy til å redusere de negative skadevirkningene av narkotika. Folk flest har skjønt dette, og det er synd at dette synspunktet ikke kommer frem i debatten oftere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag