*Nettavisen* Økonomi.

- Nedturen er ikke avlyst

StatoilHydro, Helge Lund Foto: Andrè Clark Utvik (NA24)

Toppsjefen i Norges største selskap heller kaldt vann i årene til optimistene.

02.09.09 10:55

HOLMENKOLLEN PARK, OSLO (NA24): - De store selskapene kan ikke avlyse resesjonen, i hvert fall ikke på kort sikt, sier Statoil-sjef Helge Lund

Dårligste
Lund talte til menigheten rett etter åpningstalen til meglerhuset Pareto Securities.

- Det har vært den svakeste perioden på flere tiår, men vi ser tegn til forbedring, sier Lund og legger til at nedturen er på hell. De største utfordringene er å finne i Russland og Øst-Europa. USA og andre vestlige land virker som om man er på rett kjøl.

Oljesjefen viste frem en artikkel fra økonomitidsskriftet The Economist med tittelen «?The glimmer of hope?» på storskjerm under seminaret.

Prisen ned
Sjefen for Norges desidert største selskap mener det ligger store utfordringer foran offshoresektoren, og tror oljeprisen skal fortsette ned på kort sikt.

- Oljeprisen har forbedret seg siden vi så 40 dollar fatet og opp til 70 dollar. Men vi må forberede oss på lavere nivåer enn det vi ser i dag, sier Lund, og mener prisen fortsatt skal ned. Oljeprisen torsdag omsettes til 68,23 dollar fatet.

Oljeanalytiker Benny Clausen sa til NA24 tirsdag at han før ser 60 dollar, enn 80 dollar fatet. Dermed er de to samstemte i hvor prisen skal i det korte bildet.

- Prisoppgangen som vi har sett skyldes ikke fundamentale forhold, sier Lund.

Han mener prisen er mer drevet av forventningene om økonomisk opptur, enn på de fundamentale forholdene. Gassprisene er ned 10-15 prosent i år sammenlignet med i fjor.

Skryter av fusjon
Fusjonen mellom olje- og gassdivisjonen i Norsk Hydro og Statoil har vært en av de største industrifusjoner i Norge.

- I dag kan vi si at fusjonen var meget godt timet, sier Lund til NA24.

Han hevder at fusjonen har gitt synergier på 6-7 milliarder kroner i år sammenlignet med kostnadene før fusjonen.

- Vi skal være 10 milliarder mer effektiv i 2010 enn før vi gjorde fusjonen, sier han .

Totalt pumper selskapet opp 1,9 millioner fat olje og oljeekvivalenter daglig, og 500.000 fat kommer fra internasjonal sektor. Det er nesten 25 prosent av aktiviteten, som har vært Lunds fanesak som konsernsjef.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag