*Nettavisen* Økonomi.

- Nerdrum god for 100 millioner

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)

Kunsteren skal ha 35 millioner kroner i banken.

For kort tid siden ble Odd Nerdrum dømt til to års ubetinget fengsel for å ha unndratt over 10 millioner kroner fra beskatning i Norge.

Millioner på bok
Nå skriver Dagens Næringsliv at verdiene i kunsterens selskaper er på over 100 millioner kroner.

To islandske selskaper som Nerdrum eier skal ved utgangen av 2009 ha hatt en egenkapital på cirka 50 millioner kroner, de skal ha lite gjeld og cirka 35 millioner kroner skal være plassert i banken.

Regnskapet til selskapet Oddur viser at kunsteren selger bilder for 5-6 millioner kroner årlig, i 2009 skal salget ha vært på 8,4 millioner kroner, ifølge DN.

Dømt til fengsel
Pengene som ble unndratt beskatning skal ha kommet fra salg av bilder i USA. Istedenfor å inntektsføre pengene i Norge, ble de lagt i en bankboks i Østerrike. Nerdrum selv mener at pengene ikke var hans, men at de først ble ført som inntekt etter at han flyttet til Island i 2002.

Under rettssaken hevdet Odd Nerdrum at pengene i bankboksen var avsatt for å møte eventuelle søksmål fra eiere av hans kunst. Årsaken til dette var at en rekke bilder fra 80-tallet hadde en produksjonsfeil som gjorde at malingen kunne smelte.

Oslo tingrett trodde ikke på denne forklaringen, og la til grunn at bankboksene bare hadde som mål å skjule penger for beskatning. Nerdrum sa i retten at han ikke var opptatt av penger, men at det var andre mennesker som tok seg av dette. Retten mener derimot at Nerdrum hadde et såpass bevisst forhold til sine finanser at han visste at pengene ble unndratt beskatning.

Les mer: To års fengsel for Nerdrum

Odd Nerdrums advokat Tor Erling Staff meddelte kort tid etter at Nerdrum vil anke avgjørelsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.