*Nettavisen* Økonomi.

- Neste år fyller jeg bilen med unger og rømmer fra Oslo

Foto: Johnny Syversen

Høyre-politikere vil forby all privat fyrverkeri.

03.01.13 17:29

- Hvis Høyre legger seg på en linje der de skal forby alt som er farlig, har de en stor oppgave foran seg. Da må de se på både biler og fly, veps og kuer, sier PR-rådgiver Jarle Aabø til Nettavisen NA24.

Han er provosert over at byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland (H) ønsker å totalforby all privat rakettoppskytning i hele Oslo - også på privat grunn langt utenfor sentrum. Ifølge NRK får Røsland støtte fra et knapt flertall i Oslo bystyre.

- Jeg synes Røsland er en fremragende politiker, men denne gangen har han gått seg litt bort i fyrverkeritåka. At jeg skal forbys å glede barna mine ved å tenne lunta på fyrverkeriet av Høyre, et politisk parti som virkelig skal stå for individets frihet og rettigheter, skjønner jeg ingenting av, sier Aabø.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nesten like mange skadde
Fem personer mistet synet eller fikk alvorlige mén av fyrverkeri under nyttårsaften. På Rådhusplassen i Oslo hadde politiet problemer med å kontrollere det private fyrverkeriet som ble fyrt av - til tross for at det er forbudt med privat fyrverkeri i sentrum innenfor ring 2.

Antall skader som følge av fyrverkeri har gått ned siden forbudet mot pinnestyrte raketter fra 2008 - men reduksjonen er liten. Ifølge NTB ble 21 skadet nyttårsaften 2009, mens 17 ble skadet under årets feiring.

Overlege Nils Bull ved Øyeavdelingen på Haukeland universitetssykehus har tidligere uttalt til Nettavisen at han ønsker et totalforbud mot alle former for fyrverkeri i private hender for å unngå øyeskader.

Rømmer fra Oslo
Aabø mener at Oslo Høyre velger helt feil verktøy for å ta tak i geografisk begrensede problemer.

- Enten må Røsland ta den helt ut og forby privat fyrverkeri i hele Norge, eller så må han finne andre verktøy. Det kan for eksempel forbys å tenne lunter på kommunal grunn. Jeg synes det er veldig rart at grunneiere ikke skal få lov til å skyte opp raketter på sin egen grunn, sier han.

Aabø ser ingen annen løsning enn å rømme byen hvis Oslos byrådsleder får det som han vil.

- Jeg bor én kilometer fra Bærum. Så hvis det blir fyrverkeriforbud i Oslo neste nyttårsaften, setter jeg meg i bilen med unger og fyrverkeri en halvtime før midnatt. Hvis det ikke blir utreiseforbud fra Oslo også da, humrer Aabø.

Klikk på bildet for å forstørre.

Skjønner at det provoserer
Høyres stortingsrepresentant Bent Høie sier det er uaktuelt å innføre privat fyrverkeri over hele landet. Han mener imidlertid at kommunene er best egnet til å ta stilling til lokale behov.

- Det er klart at det er stor forskjell på Oslo og Skjåk. På større steder er det for eksempel lettere å arrangere fellesoppskytninger, sier Høie til Nettavisen NA24.

- Skjønner du at enkelte synes det er provoserende å ikke få lov til å skyte opp fyrverkeri på privat grunn?

- Jeg skjønner det, og Oslo bystyre har et kontroversielt standpunkt i saken. Dette er likevel innenfor hva lokalpolitikere kan bestemme, sier Høie.

Byrådsleder Monica Mæland (H) i Bergen er ikke enig med sine partifeller i hovedstaden.

- Det er vanskelig å tenke seg at man skal forby alt som kan være farlig hvis det brukes med uforstand, sier Mæland til NRK.

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.