- Nettavisen fikk meg til å fremstå som komiske Ali

Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)

Knut Arild Hareide ble satt ut på debattmøte. Så tok han beslutningen.

11.11.10 15:40

Siden det ble kjent at Dagfinn Høybråten vil trekke seg som KrF-leder på partiets landsmøte til våren, har stortingsrepresentant Knut Arild Hareide (37) av de fleste blitt fremstilt som den klare kronprinsen.

Men Hareide selv har nølt med å svare på spørsmål om dette fra pressen, senest da han ble spurt under et fullsatt debattmøte om KrFs framtid på Café Christiania i Oslo onsdag morgen.

- Nettavisen er de første som spør, men svaret er enkelt, jeg har ikke fått noe spørsmål fra nominasjonskomiteen ennå, sa Hareide på spørsmål fra Nettavisen.

- Jeg fremsto som komiske Ali
Men noe skjedde etter debattmøtet og spørsmålene han fikk, for Hareide sier nå at han tok den endelige avgjørelsen om å flagge sitt lederkandidatur i går.

- Dagen i går gjorde at det fremsto enda tydeligere for meg at det var riktig for meg å komme ut nå, sier Hareide.

Da Hareide også ble spurt om han har lyst på lederjobben, svarte han onsdag at han forholder seg til nominasjonskomiteen, for deretter bare å le bort spørsmålet.

Hareide vedgår nå at han fremsto som noe komisk.

- For å si det på en pen måte, når vi var samlet i går så synes jeg at jeg svarte godt på alle spørsmål, men når Nettavisens spørsmål kom, fremsto jeg litt som komiske Ali, sier Hareide.

- Jeg håper KrF-ledelsen opplevde det som ryddig likevel, legger han til.

Mohammed Said al-Sahhaf ble verdenskjent og en kultfigur under invasjonen i Irak i 2003, for sin rolle som informasjonsminister for Saddam Husseins regime. Han hadde daglige pressekonferanser om hvordan Irak så ut til å vinne krigen, og det gikk ikke lang tid før Vesten begynte å kalle ham «komiske Ali».

Les også: Hareide stiller som lederkandidat

- Bestemt meg denne uken
- Når bestemte du deg for at du vil bli KrF-leder?

- Min beslutning om at jeg ønsker å stille har jeg tatt i løpet av den siste uken, sier Hareide.

Han sier at han hadde tenkt å vente med å si dette offentlig, men velger likevel nå å gå ut med det.

- Det har vært en modning, men på mange måter har jeg tenkt at jeg må vente til nominasjonskomiteen kom i gang med sitt arbeid. Men sånn situasjonen har blitt, valgte jeg å gå ut allerede nå med hva jeg tenker, sier Hareide til Nettavisen.

37-åringen forklarer hvorfor han har falt ned på denne beslutningen.

- Det er både fordi jeg har veldig lyst, og er veldig motivert for dette. Så må KrF selvfølgelig bestemme hva de gjør, og nominasjonskomiteen må ta det nå. Men jeg synes det var ryddig nå å være tydelig på at jeg både har lyst og er motivert, sier han.

Les også: - Tror du jeg har kortsluttet, Knut Arild?

- Det har vært krevende
Hareide sier det har vært vanskelig å svare på spørsmål fra pressen om ledervervet, siden han ikke har fått noe spørsmål fra nominasjonskomiteen i KrF, som starter sitt arbeid først i desember.

- Det er ingen som har stilt meg noen spørsmål. Derfor er det ikke noe svar fra min side, sier han.

- Jeg har jo opplevd de siste ukene at jeg har fått spørsmål om når skal du svare, og det har vært et lite paradoks for meg. Det er veldig greit å svare når jeg har fått spørsmålet, men det å svare når jeg ikke har fått noe spørsmål, er krevende, sier Hareide.

Han er derfor glad for nå endelig kunne flagge sitt ønske om å bli KrF-leder.

- Jeg synes det var ryddig og positivt for meg å si nå hva jeg tenker, for nå er jeg trygg på min rolle. Det kjennes godt å få si dette offentlig nå, sier han.

- Klokt å bruke tid
- Hvorfor trengte du så mye tid på å bestemme deg?

- Jeg tror det er klokt å bruke tid på å ta sånne beslutninger. Det er ingen beslutning så langt i min tid som har hatt større betydning. Jeg føler det er klokt å bruke tid, og det kjennes også riktig, sier Hareide, og legger til:

- Det er ingen grunn til at det skal være tvil om at jeg har lyst eller er motivert, sier han.

- Tror du det blir en vanskelig jobb å overta som KrF-leder?

- Jeg tror det blir en spennende jobb, men selvfølgelig også krevende. Men det gjør det også motiverende. Jeg tror KrF kan spille en veldig viktig rolle i det politiske landskapet, sier Hareide.

Les også: - KrF går en «naturlig død» i møte

- Skal være plass til alle
Hareide ramser opp sakene han ønsker å kjempe for som KrF-leder.

- Vi skal kjempe mot fattigdom, en bedre kamp for de eldre og viktige verdisaker. Men min visjon for midt lederskap er å skape et samfunn med plass for alle, sier Hareide.

- Vi opplever nå flere fattige barn i Norge, vi opplever at flere funksjonshemmede faller utenfor arbeidsmarkedet nå enn for bare noen få år siden, køene i psykiatrien er større enn noen gang, helsekøene er større og eldre får ikke sykehjemsplass. Det å skape nettopp et samfunn for alle, det tenker jeg er noe av KrFs kjennetegn, og det vil være min sak nummer en, avslutter han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Knut Arild Hareide

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag