NA24.no

- Noen får mindre penger, men de fleste kommer bedre ut

FLEKSIBELT: Oddmund Klæboe, innføringskoordinator i NAV (t.v.), Renate Alsén Øvergård, kommunikasjonsrådgiver i NAV og Bente Ødegaard, assisterende fylkesdirektør (t.h.) forteller at det blir mer fleksibelt å jobbe som uføretrygda.
FLEKSIBELT: Oddmund Klæboe, innføringskoordinator i NAV (t.v.), Renate Alsén Øvergård, kommunikasjonsrådgiver i NAV og Bente Ødegaard, assisterende fylkesdirektør (t.h.) forteller at det blir mer fleksibelt å jobbe som uføretrygda. Foto: Masoud Haidari (Nordlys)
Sist oppdatert:
Til uka kommer brevet fra NAV om den nye uførereformen.

Til nyåret innfører NAV en ny uførereform som har som mål å få flere uføretrygda personer i Norge i arbeid, skriver Nordlys.

I løpet av neste uke vil over 300.000 uføretrygdede personer over hele landet motta brev fra NAV.

For Troms sin del betyr det rundt 12.000 mottakere av brevet.

- I brevet er uførepensjonen til den enkelte omregnet til uføretrygd og skal skattes som inntekt. Beløpet som oppgis i brevet er lønnsinntekt før skatt. For å kompensere for høyere skatt, økes trygdeutbetalingen. 8 av 10 vil få utbetalt om lag det samme eller litt mer enn før etter skatt. Mens noen få kan oppleve at de får mindre, forteller Bente Ødegaard, assisterende fylkesdirektør i Troms.

Noen kommer dårlig ut
- Hvor mye man betaler i skatt er individuelt og avhenger av flere forhold i din totale økonomiske situasjon. For noen vil den nye skattleggingen derfor føre til at utbetalingen av uføretrygd etter skatt, blir ulik det de har utbetalt etter skatt i uførepensjon. Regjeringen har foreslått en treårig overgangsordning for de som likevel kan komme noe dårligere ut fordi de har høy gjeld.

Flere i arbeid
Den nye reformen skal ikke tvinge uføretrygda personer til å begynne å jobbe, den skal imidlertid motivere de som allerede er i arbeidslivet til å jobbe enda mer.

- Bakgrunnen for reformen er at det skal bli enklere og mer fleksibelt å kunne jobbe selv om man mottar uføretrygd. Den gir kort fortalt uføretrygdede en mulighet til å jobbe så mye de kan uten å miste ytelser, forteller hun.

Over landsgjennomsnittet
Oddmund Klæboe, innføringskoordinator i NAV, forteller at tallet på antall uføretrygdede i Troms er høyt, og at det kan være lønnsomt for mange å komme seg i arbeid igjen.

- I Troms er det 12.000 uføretrygdede personer. Dette utgjør for Troms del 11.5 prosent av den voksne befolkningen. Vi ligger i den øvre delen av landsgjennomsnittet med det tallet.

Mer fleksibelt
Renate Alsén Øvergård legger til at de uføretrygdede er redde for å miste ytelser med nåværende reform.

- Mange har mulighet til å kunne jobbe mer, men blir stoppet av regelverket. De kan ikke tjene over 1G – det vil si cirka 85.000 kroner. Konsekvensen av å tjene over denne grensen har kunnet betydd tap av uføregrad for enkelte, og mange er redd for å miste sine rettigheter.

Selv om det blir innført en ny uførereform, så betyr ikke det at folk trenger å frykte noe.

- Uansett vil en kombinasjon av inntekt og uføretrygd bli høyere enn uføretrygd alene. Men selv om du jobber nærmest fulltid vil du beholde retten til uføretrygd. Den vil man fortsatt ha i ti år selv om man arbeider fullt. Uføre skal kunne prøve seg i jobb og finne ut hva som fungerer, og når som helst kunne gå tilbake til uføretrygden, avslutter Øvergård.

Ødegaard forteller at ingen skal tvinges i arbeid.

- Jeg vil presisere at NAV ikke mener at alle som er uføretrygdet skal begynne å jobbe. Uføretrygden skal fortsatt være en varig inntekt for de som ikke har helse til å kunne jobbe litt, avslutter hun.

Les flere saker i Nordlys


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere