NA24.no

- Nokså dystert fra Hydro

Sist oppdatert:
Marginene skvises og utsiktene er forverret. Analytikerne mener likevel at Norsk Hydro er godt rustet.

-Tallene kom inn endel under konsensus, men relativt likt våre tall, sier analytiker Gudmud Halle Isfeldt i DnB Nor Markets til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Norsk Hydro kvartalsresultat skuffer, men analytikerne er mer opptatt av fremtidsutsiktene til aluminiumskjempen.

- Kommer til å slite
DnB Nor-analytikeren mener det kortsiktige bildet er relativt dystert. Verdensmarkedet for alumimium og alumiumsprodukter er svakere og slår inn på inntjeningen til Norsk Hydro.

Norsk Hydro-sjef Eivind Reiten varslet selv at utsiktene er mørkere, da han la frem resultatet i dag morges.

- Den globale finanskrisen og usikkerheten i de globale råvaremarkedene har påvirket våre resultater for tredje kvartal, og vil fortsette å gjøre det i kvartalene som kommer, sa Reiten.

DnB Nors analytiker ser store utfordringer i det det står ovenfor dystrere tider.

- Selskapet vil slite både innen videreforedling og primæraluminium. Det vil være kostnader som ikke går ned så raskt som man vil, og det blir utfordringer med nedbemanninger. Vi utelukker heller ikke nedskrivninger på videreforedlingssiden, sier Halle Isfeldt.

- Marginskvis, men er godt rustet
Halle Isfeldt legger til at i forhold til selskapets oppdatering i forbindelse med kapitalmarkedsdagen for en måned siden, har det skjedd en betydelig forverring i markedet.

- I lys av finansuroen har det oppstått mye større usikkerhet og råvareprisene har fortsatt å falle. Hydros marginer kommer nå i skvis. I motsetning til mange andre aktører har Hydro imidlertid en solid kontantbeholdning som kan skape muligheter for aluminiumsselskapet, mener han.

- Har blitt mer forsiktige
Analytiker Eivind Bergkåsa i Arctic Securities legger vekt på at Norsk Hydro har blitt langt mer forsiktige om fremtidsutsiktene.

- De er forsiktige i guidingen. Alt i alt så guider de at marginene innenfor nedstrømsvirksomheten kommer til å fortsette nedover, og at man kanskje må regne med nullresultat fra nedstrømsdelen i fjerde kvartal, sier Bergkåsa, og legger til:

- Spesielt i det kortsiktige bildet har de blitt enda mer forsiktige, og da spesielt med tanke på Automotive-divisjonen, hvor bildet er svakere.

- Svakere enn ventet
Hydros underliggende resultat før skatt viste et overskudd på 1,53 milliarder kroner. Det ordinære resultat før skatt fra den videreførte virksomheten havnet på 434 millioner kroner og er en svekkelse fra 3,56 milliarder kroner i tredje kvartal i fjor. Det underliggende driftsresultatet havnet på 1,49 milliarder kroner og er en nedgang fra 2,69 milliarder kroner i tredje kvartal 2007.

Analytikerne ventet ifølge estimater innhentet av SME Direkt på vegne av TDN Finans at resultat før skatt skulle havne på 1,87 milliarder kroner, mens det underliggende driftsresultatet ville vise et overskudd på 1,71 milliarder kroner.

LES MER: Bom fra Hydro

- Resultatet er litt lavere enn vi og markedet forventet, hovedsaklig fordi selskapet har hatt ganske store tap på trading i kvartalet. I tillegg hadde de realisert noe lavere aluminiumspris enn forventet, sier Bergkåsa til NA24.

- Dette er et attraktivt kjøp
Arctic har fortsatt en kjøpsanbefaling på aksjen, men Bergkåsa regner med at estimatene skal noe ned. Han legger til at aksjen er priset til 0,6 ganger bokført verdi, og at den i et langsiktig bilde er et attraktivt kjøp.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere