NA24.no

- Nord-Norge er ranet av vestlendinger

Foto: Jostein Larsen Østring (Nordlys)
Sist oppdatert:
Mener politikerne har sviktet kystfiskerne og latt vestlendingene rane Nord-Norge for fiskeriressurser.

Arne Luther (73) mener nordnorske fiskeriministere har sviktet kystfiskerne, og latt vestlendinger rane Nord-Norge for fiskeriressurser.

Fire år etter at han gikk av med pensjon, tar den tidligere regiondirektøren i Fiskeridirektoratet et nådeløst oppgjør med fiskeripolitikken som er ført de siste årene.

Helt siden 1980-tallet har Arne Luther jobbet direkte opp mot en rekke fiskeriministre. I 2008 mottok han St. Olavs Orden for sin 44 år lange innsats innen norsk fiskeriforvaltning. Samtidig har han vært aktiv som kommunepolitiker i Arbeiderpartiet.

- Sviktet Nord-Norge
Nå tar han bladet fra munnen.

- Våre politikere står ansvarlige for å ha sviktet Nord-Norge. Det har vært et ran av ressurser som ingen av våre fiskeriministere de siste 20 årene, de fleste av dem fra Nord-Norge, har klart å stoppe. Jeg finner ikke noen annen god forklaring enn at de har vært uvitende om hva som i detalj skjer i det norske fiskeriet, tordner Luther.

- Hvorfor kommer dette oppgjøret nå?

- Jeg har tidligere lagt bånd på meg av hensyn til jobben og Arbeiderpartiet. Nå står vi ved en skillevei når det kommer til hvordan vi skal ta vare på kysten og det vi har oppnådd når det gjelder bærekraft i fiskeriene. Jeg er redd for at kystkulturen vi har skal gå opp i kommersialisering og kapitalstyring fra andre deler av landet enn Nord-Norge, sier Luther.

Se video: Her er Norges torskehovedstad

- Vestlandsk kupp
73-åringen mener vestlandske redere har fått lov til å begå kupp av nordnorske fiskekvoter.

- Før var rundt halvparten av trålerne på nordnorske hender. På et øyeblikk var de, med velsignelse fra norske myndigheter, kuppet av vestlandske interesser. De har kommet til Nord-Norge med masse penger og opprettet postkasserederier i Alta, Båtsfjord, Nesseby og hvor det enn måtte være for å få tak i disse båtene. Så har de tatt kvotene med til Vestlandet.

Trålerkuppet mener Luther skyldes at Arbeiderpartiet har latt seg styre av Norges Fiskarlag, som han igjen mener er styrt av Fiskebåtredernes forbund.

- Fiskebåtredernes forbund sitter i mindretall og dirigerer Norges Fiskarlags politikk. Og regjeringen lytter på dem.

Svik mot kystfiskerne
Den tidligere regiondirektøren i Fiskeridirektoratet mener kystfiskerne og nordnorske lokalsamfunn er sviktet av politikerne.

- Det er kystfiskerne som er limet i hele bosettingen langs den nordnorske kysten i dag. De har tatt de største takene for å få opp bærekraften i den arktiske torskestammen, som er verdens beste i dag. Med den reguleringsformen vi har i dag blir kystfiskerne sultefôret på bekostning av trålerederne, sier Luther.

- Regjeringen bør gjøre det mulig for kystflåten å bygge seg opp. Gi 11-meterssjarkene mer fisk, så de kan være flere mann om bord og bedre sikkerheten på havet. Det er av stor betydning for kysten at vi fisker med fiskevennlige fartøy, og ikke trålere som dreper en vesentlig del av fangsten, sier Luther.

«Drapsmaskiner»
Han mener trålerne, især den voksende snurrevadflåten, er en fare for fiskebestanden langs kysten.

- Det er et paradoks at en voksende snurrevadflåte får fiske langs den nordnorske kystlinjen, mens andre trålere henvises til utenfor seksmilslinja. Snurrevad er vel så effektiv på å drepe småfisken som all annen trål som må utenfor seksmilsgrensa. Men disse drapsmaskinene får likevel ligge og fiske med snurrevad langs kystlinja, der torskeyngelen klekkes og vokser opp. Jeg mener størstedelen av disse burde vært henvist utfor firemilsgrensa, sier Luther, som også mener trålerne, og manglende kontroller fra Mattilsynet, utgjør en fare for kvaliteten på den nordnorske skreien.

Se video fra snurrevadfiske: Storvarp på Eggakanten

Han ser samtidig lyspunkter. Blant annet at det er vedtatt et forbud på kystfiske innenfor fjordlinjene for fartøy over 15 meter, og at regjeringen har sendt på høring et forslag på økt minstemål i notfisket etter sei.

- Men når fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen samtidig støtter en konsekvensutredning av oljeleting i Lofoten og Vesterålen, er jeg ikke så sikker på om det er håp. Om Ap går inn for dette, vet jeg ikke om jeg har noe i partiet å gjøre. Jeg håper de hører på de røstene som sier at dette er ren galskap både av hensyn til miljøet, og til videre bosetting i Nord-Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere