*Nettavisen* Økonomi.

- Nord-Norge taper på oljeboomen

NHO er bekymret for at Nord-Norge går glipp av milliardinvesteringene.

12.05.06 08:22

Snøhvit er yndet stoff for festtalene til industri og myndigheter. Mange tror på en oljeboom i nord, og at Norges-kartet blir snudd på hodet om 20 til 30 år. Håpet er at en av Europas mest avsidesliggende regioner, og den minst verdiskapende her til lands, skal få sin del av boomen.

NA24 - din nye næringslivsavis.

NHO frykter at oljeboomen i nord går industrien i Nord-Norge hus forbi. Så langt er det investert rundt 30 milliarder kroner i Snøhvit, kun 120 millioner av dette har gått til nord-norsk industri.

Totalt skal det investeres knappe 60 milliarder kroner i Snøhvit-prosjektet. Så langt er rundt 30 av disse allerede blåst, men det aller meste går sørover, eller ut av landet. Tall fra Norut viser at kun 2,4 milliarder av disse kronene har gått til nordnorsk næringsliv og industrien har fått enda mindre, men kun fem prosent av investeringene.

Lite kometanse fra nord
- Mesteparten av det som er levert til Snøhvit er industriprodukter fra sør eller fra utlandet. Det hentes lite kompetanse fra Nord-Norge, sier Svein Thompson, informasjonssjef i Norsk Industri, til NA24.

De frykter at nord-norsk industri uteblir fra oljeboomen i nord. Snøhvitutbyggingen er Nord-Norges største industriarbeidsplass, men mesteparten av kompetansen kommer sørfra. Et av problemene, ifølge Thompson, er at det ikke finnes store bedrifter nord for Saltfjellet.

Han håper Nord-Norge kan lære av Stavanger. Oljebyen hadde ingen oljekompetanse før den ble gjort til Norges petrohovedstad. Utlendinger som ønsket en del av den norske sokkelkaken, måtte etablere seg i vest. På den måten sørget Norge for at kompetansen ble bygget opp.

- Du kan risikere at Nord-Norge blir et sted hvor folk overnatter. De kommer inn for å gjøre en jobb i noen uker og drar hjem igjen. Akkurat som skiftarbeiderne i Nordsjøen. Det er viktig å bygge opp kompetanse blant nordlendingene, sier Thompson til NA24.

Industrien må bygge kunnskap
Norsk Industri legger nå press på Forskningsrådet, der de ber dem vri mer av midlene som går til forskningsprosjekter i nord over fra miljøforskning forskning på samfunnmessige forhold til industri.

- Det er viktig at norsk norsk industri nå bygger opp kunnskap, som gjør at den kan utvikle seg sammen med oljesatsingen, sier han og viser til at Nord-Norge i dag er helt uten større industri og at det er en fare for at det er tilfelle om 25 år også, hvis ikke kompetansen flyttes nordover.

- En del av de midlene må brukes til industriell og næringsrettet forskning, som må kobles inn mot næringslivet i Nord-Norge. Det kan gi dem en boost, sier Thompson.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.