*Nettavisen* Økonomi.

- Nordmenn mer verdt enn utlendinger

Halvparten av norske bediftsledere vil lønne utlendinger dårligere enn nordmenn.

21.05.07 14:56

Halvparten av norske bedriftsledere mener gjestearbeidere utsettes for sosial dumping. Og de gir seg selv skylden for problemet. Samtidig mener rundt halvparten av bedriftslederne at det er problematisk at stadig flere gjestearbeidere jobber utenfor tariff.

NA24 - din næringslivsavis

Det er en av konklusjonene i en ny arbeidsmarkedsundersøkelse utført av Infact for bemanningsselskapet Proffice.

- Ok med 100 kr i timen
I underkant av halvparten av de spurte bedriftslederne mener at en gjestearbeider bør tjene rundt 100 kroner timen, samtidig mener de at en nordmann i samme jobb bør tjene rundt 150 kroner i timen.

Samtidig mener en av ti at inntil 60 kroner er akseptabel timelønn for gjestearbeidere. Bare 2,5 prosent mener at 30 kroner er den laveste akseptable prisen for gjestearbeidere.

- Det er uakseptabelt at en polakk skal tjene mindre penger enn en nordmann når de utfører samme jobben, sier Per Bergerud, administrerende direktør i Proffice.

Halvparten av de spurte bedriftslederne mener at bedriftene selv, som arbeidsgiver og kjøper av tjenester, er hovedansvarlig for at gjestearbeidere jobber utenfor tariff som sikrer dem minstelønn.

Bare 14 prosent av de spurte mener at myndighetene har hovedansvaret for at gjestearbeiderne jobber utenfor tariff.

Minstelønn funker best
Blant tiltak som mest effektivt kan stoppe problemene med at de jobber utenfor tariff mener hele 56 prosent at innføring av lovfestet minstelønn i alle bransjer er løsningen.

Rundt 19 prosent mener at holdningsskapende arbeid er løsningen. Like mange mener at tiltak for å begrense utenlandske selskapers mulighet til å tilby lave lønninger i Norge vil være effektivt.

Over 1100 norske bedriftsledere deltok i spørreundersøkelsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.