NA24.no

- Nordmenn trygge i Gaza

(AP Photo / Adel Hana)
Sist oppdatert:
- Nordmenn og dansker i Gaza er tryggere enn de som bor i andre arabiske og muslimske land, sier en talsmann for Islamsk hellig krig til TV 2 Nettavisen.

Søndag ble det kjent at de to palestinske gruppene Al-Aqsa-martyrenes brigader og Islamsk hellig krig ber skandinavere om å forlate Gaza-stripen.

Flygebladene ble spredt i protest mot at avisen Jylands-Posten og den norske kristne avisa Magazinet trykket karikaturtegninger av profeten Muhammed.

Mot bortføringer
En talsmann for Islamske hellig krig sier til TV 2 Nettavisen at flygebladene ikke er ment som en trussel mot enkeltpersoner.

- Vi i Islamske Jihad (hellig krig, red anm) er motstandere av bortføringer av utlendinger som hjelper befolkningen her, sier talsmannen Abu Abdalla til TV 2 Nettavisen.

En talsmann for den Fatah-tilknyttede Al-Aqsa-brigaden avviser også at de har bedt nordmenn forlate Gaza.

- Vi har ikke truet noen av utlendingene som jobber har. Vi ber nordmenn og dansker om å kontakte oss i Gaza eller i Vestbredden. De vet hvordan de kan kontakte oss, sier Abu Ahmed til TV 2 Nettavisen.

Ikke truet
Den avtroppende stedlige representanten for Norsk Folkehjelp i Gaza, Gudrun Bertinussen, sier hun og etterfølgeren Kirsten Belch-Olsen forlater Gaza mandag.

- Vi føler oss ikke direkte truet, men har bestemt oss for å reise, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Hun er glad for at Islamsk hellig krig presiserer at nordmenn i Gaza ikke bør føle seg truet.

- Det er også vårt inntrykk lokalt, sier hun.

Militante
Abu Abdalla fra Islamsk hellig krig understreker at flygebladene er rettet mot danske og norske myndigheter, men at han ikke kan gå god for hva andre militante grupper kan gjøre.

- Vi har ikke kommet med noen trussel mot dansker eller nordmenn her, men det er viktig at dere er klar over at det finnes militære grupper som ikke er knyttet til oss, Hamas eller Fatah, sier Abu Abdalla.

Boikott
Fredag vil det bli arrangert demonstrasjoner i Gaza og på Vestbredden.

- Vi ber palestinere boikotte danske og norske varer og demonstrere i gatene mot den danske og norske regjeringen som ennå ikke vil beklage trykkingen av tegningene, sier Abu Abdalla.

Hissig
Ifølge TV 2-reporter Fredrik Græsvik er stemningen opphisset i de palestinske områdene etter valget i forrige uke.

-Det finnes en del frustrerte folk med våpen. De kan gjøre situasjonen ubehagelig eller farlig, sier Græsvik.

- Det har kommet trusler tidligere, men også da har man greid å skille mellom å ramme myndigheter i stedet for hjelpearbeidere eller enkeltpersoner som her her for å hjelpe, fortsetter han.

Væpnede menn fra Fatah-bevegelsen tok mandag kontrollen over EUs kontor i Gaza by, melder AP. Årsaken til aksjonen er ikke kjent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere