*Nettavisen* Økonomi.

- Norge bør satse på havvind i u-land

Høsten 2018 utredet Equinor mulighetene for å forsyne Gullfaks- og Snorre-feltene med strøm fra flytende havvind. Prosjektet heter "Hywind Tampen". Bildet er en illustrasjon av hvordan Hywind Tampen-prosjektet kan bli seende ut. Dimensjoner og avstander er ikke realistiske. Foto: (Illustrasjon: Equinor)

Miljøorganisasjon mener Norge bør hive seg på Verdensbankens nye strategi for offshore vind. - Kan gi enorme muligheter.

07.03.19 10:51

Torsdag lanserer Verdensbanken en ny satsing for utvikling av havvind i utviklingsland. Banken ønsker å hjelpe vekstøkonomier med teknisk bistand og vurderinger av enkelte lands potensiale for havvind.

I dag er det Tyskland, Danmark og Storbritannia som leder an utbyggingen av bunnfast havvind. Utviklingen har i stor grad blitt drevet av statlige subsidier.

Investeringene øker dramatisk

Offshore havvind representerer i dag 8 prosent - 26 milliarder dollar - av nye investeringer i fornybar energi på verdensbasis, ifølge Verdensbanken. Denne andelen kommer til å øke dramatisk i årene som kommer, tror banken, som forventer at 500 milliarder dollar kommer til å bli investert i havvind-prosjekter innen 2030.

- Dette gir store muligheter for land med store offshore vind-ressurser, slik som Brasil, Indonesia, India, Filippinene, Sør-Afrika, Sri-Lanka og Vietnam. Havvind kan i tillegg generere ren energi til utviklingsland med befolkning som lever utenfor områder med jevn tilførsel av elektrisitet, skriver Verdensbanken i en pressemelding.

Verdensbanken omtaler Storbritannia som en verdensleder innen havvind, med den største installerte kapasiteten i Europa. Nå utfordrer miljøorganisasjonen Zero Norge til å hive seg med.

- Offshore vind kan gi enorme muligheter for å bygge en fornybar energisektor i utviklingsland med sterk vekst i energiforbruk, som i dag i stor grad dekkes av kullkraft. Veksten i kullforbruk må stanses raskt om vi skal unngå katastrofale klimaendringer, sier Per Kristian Sbertoli.

Klikk på bildet for å forstørre.

Per Kristian Sbertoli er fagansvarlig for finans i miljøorganisasjonen Zero. Foto: Zero

Kan bruke oljekompetanse

Sbertoli er fagansvarlig for finans i Zero, og peker på at Granavolden-plattformen lovet en ny satsing på å bidra til utfasing av kull.

- Ved å bidra til å bygge dette markedet, kan man også åpne stor muligheter for norsk maritim industri som er godt posisjonert til å bruke kompetansen fra oljesektoren til ny, framtidsrettet virksomhet innen havvind, sier Sbertoli.

I Norge har det vært stille rundt satsing på bunnfast havvind i mange år. I 2009 ble den første konsesjonen for en bunnfast havvindpark utdelt i et område utenfor Sandøy kommune i Møre og Romsdal. Havsul 1 heter prosjektet som har ligget på is i mange år. Utbyggeren Havgul clean energy har signalisert et håp om oppstart innen 2022.

Klikk på bildet for å forstørre.

I desember 2018 styrket Equinor sin satsing på havvind i Polen da de kjøpte seg ytterligere opp i Baltyk-prosjektene i Østersjøen. Nå har Equinor 50 prosent andel i Baltyk I, II og III. Foto: Equinor

Satsingen på flytende havvind har det imidlertid vært mer oppmerksomhet rundt i Norge. Flytende havvind betyr at i stedet for å feste vindturbinene til havbunnen, setter man de oppå flytende konstruksjoner i stedet.

I 2017 åpnet verdens første flytende vindpark utenfor Scotland. Her var Equinor, daværende Statoil, operatør. Hywind Scotland leverer strøm til omtrent 20.000 husstander i dag. Equinor er også operatør for to havvindparker i stor skala med bunnfaste turbiner - Sheringham Shoal og Dudgeon i Storbritannia. Selskapet eier også vindparken Arkona i Tyskland sammen med EON.

Equinor jobber for tiden med utvikling av flere stor havvindprosjekter utenfor Storbritannia, Tyskland, Polen og USA.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.