*Nettavisen* Økonomi.

- Norge en fasciststat

Opticom-topp fyrer av kraftsalve mot Norge.

21.06.06 12:30

Opticom-toppene Thomas Fussell og Robert Keith slapp unna kravet fra norske myndigheter. De krevde 150 millioner kroner, men inkludert straffeskatt og renter var kravet mot Keith og Fussell 260 millioner kroner ved årsskiftet.

- Til og med i en fasciststat som Norge måtte det gå vår vei, sier Robert Keith.

NA24 - din næringslivsavis

«Moderat lettet»
I dag ble det klart at Overligningsnemden satte til side ligningsnemdens vedtak om å ilegge Opticom-toppene Thomas Fussell og Robert Keith en skjønnsligning.

- Jeg er moderat lettet. Det har vært en lang vei å gå, sier Keith til NA24.

LES OGSÅ: Dette krangler de om

- Pen, morsom og god
Den engelske investoren avviser at han vil kutte båndene til Norge, etter medfarten hos norske myndighetsorganer og fra en rekke fremtredende norske investorer.

- Jeg er pen, morsom å være sammen med og en god investor, sier Keith til NA24.

Han avviser også at han har planer om å kjøre noe motsøksmål mot norske myndigheter.

- Dere har ikke et balansert nok system til å kjøre en slik sak. I alle fall ikke for utlendinger, sier Keith til NA24.no.

Hadde betalt til England
Han er imidlertid forsiktig med å legge hele saken i skuffen, og avventer nå hva skattemyndighetene velger å gjøre. Keiths advokat, Trond Sanfelt i Wiersholm, er positiv til avgjørelsen.

- Det viser at systemet fungerer at overligningsnemda tok motsatt standpunkt av likningskontoret, sier partner Trond Sanfelt i Wiersholm til NA24.

Sanfelt er sammen med partner Bettina Banoun regnet som de råeste skatteekspertene i Norge. Det avgjørende i denne saken var at Keith og Fussell hadde betalt skatt til England.

- Det var helt avgjørende, sier Sanfelt.

Langer ut mot norske myndigheter
Heller ikke i intervjuet med NA24 klarer Keith å døyve sin frustrasjon.

- Til og med i en fasciststat som Norge, måtte en rett med likemenn dømme vår vei, sier Keith.

Skattemyndighetene har gått grundig til verks for å sikre sine eventuelle krav. Både Keiths og Fussells midler i Norge er frosset av norske myndigheter.

Keith sier også at seieren i skattesaken viser at den siste anklagen fra de såkalte togrøverne under den store Opticom-striden, viser seg å være feil. Den engelske investoren er fortsatt irritert over at Stordalen og Spetalens interimstyre i Opticom, hvor Anders Eckhoff var styreformann, sendte ut meldingen om skattesaken.

- Dette var vår private skattesak, sier Keith.

LES OGSÅ: Slipper 150 mill. i straffeskatt

Frustrert
Keith er svært frustrert over måten norske myndigheter har behandlet skattesaken. Stridens kjerne er hvorvidt opsjonene som Fussell og Keith fikk i Fast og Opticom i årene 1998 til 2000 skal føres som styrehonorar eller om dette er konsulenthonorar. Hvis dette er styrehonorar skal opsjonene skattelegges i Norge, mens hvis dette er konsulenthonorar skal det skattelegges i hjemlandet.

- Uansett hvor mye vi presenterte for dem (ligningsmyndighetene red. anm.) så ble det ignorert. Det var som en lastebil uten bremser. Samtidig ble tallene bare større og større, sier Keith.

Og han fortsetter:

- Vi dro også inn britiske skattemyndigheter, fordi de trodde vi ikke hadde betalt skatt, sier Keith.

Gunstig for Gudesen
Keiths advokat Trond Sanfelt opplyser videre at denne saken også er gunstig for Hans Gude Gudesen. Sanfelt håndterer også saken or Gudesen. Myndighetene skal ha satt Hans Gude Gudesens skattesak på hold inntill engelskmennenes sak er avgjort.

- Dette utfallet er helt klart gunstig for Gudesen, sier Sanfelt.

Norske skattemyndigheter har nå en måned på seg å anke saken mot Keith og Fussell. Gjøre de det blir skattesaken dratt inn for det norske rettsystem og nye seks år kan gå før saken er avgjort.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.