NA24.no

- Norge er best uansett

Sist oppdatert:
- Det er bare tull at Norge er et oljeland. Vi har det bra fordi vi er så flinke.

CAFÉ CHRISTIANIA (NA24): - Det er bare tull at Norge er et oljeland. Vi er ingen Kuwait-økonomi. Norge er ikke rikt fordi vi er spesielt heldige. Vi har det bra fordi vi er så flinke, ikke på grunn av oljepengene, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities.

NA24 – din næringslivsavis

På dagens debatt om handlingsregelen argumenterte både Andreassen og SSB-direktør Ådne Cappelen det slett ikke er alle oljepengene som er årsak til den formidable velstanden i Norge. Andreassen sa at Norge slett ikke lever av oljepengene, men bare faser inn en liten del av avkastningen av oljefondet i norsk økonomi.

- Jeg er derfor ikke bekymret for hva vi skal leve av når oljen tar slutt, sier Andreassen.

- Mye mer produktive
Ådne Cappelen i Statistisk sentralbyrå fulgte opp på debatten i regi av tenketanken Civita.

- Vi er vesentlig mer produktive enn nesten noen annen økonomi i hele verden, og vi gjør det mye bedre enn de fleste andre her i verden, selv om man tar bort inntektene fra oljen. Da kan det ikke være virkeligheten at vi i Norge bare går rundt og tøyser, og at politikerne er noen tullinger, fulgte Cappelen opp.

Han fortalte da han hadde fått besøk av amerikanske finansmyndigheter etter at handlingsregelen var innført i 2001.

- De trodde det konsekvent var fortegnsfeil i det norske statsbudsjettet, fordi de aldri hadde vært borte i et land som var så perverst, sier Cappelen, og sikter budsjettoverskuddet til Norge.

- Tåler å være rike
Han mener det slett ikke er noe problem at Norge ligger på velstandstoppen i verden.

- Tåler vi ikke å være rike, får vi heller ta mye mer ferie. Er det et problem at vi er rike? Nei. Det er en fordel. Oljen gir oss bare litt ekstra på toppen, sier Cappelen.

Må forvaltes riktig
Hovedutfordringen ifølge Cappelen er derimot hvordan man skal forvalte denne rikdommen, og da spesielt de store oljeinntektene som nå kommer fra Nordsjøen. For selv om Norge gjør det svært bra, også uten oljeinntektene, er det lite som skal til for å ødelegge velstanden i landet.

- Utfordringen er å forvalte de store oljeinntektene på en god måte. Det har Norge klart i svært stor grad. Det er nok av eksempler på at lettjente penger har fordervet og ødelagt beslutningsprosesser og økonomier. Det at vi har klart å styre oljeinntektene er grunnen til at vi har klart oss så godt. Vi har lært av feilene som tidligere er begått tidligere, mener Cappelen, som peker på at det er en helt egen skole som dreier seg om ressursforbannelsen a la Den hollandske syke, som godt kunne rammet kunne rammet Norge.

- Derfor røk Willoch
- Willochs regjering røk i 1986, fordi han ikke hadde handlingsregelen. Med en handlingsregel hadde det ikke vært nødvendig å stramme inn budsjettet da oljeprisen falt dramatisk, påpeker Cappelen.

Cappelen sier man bare kan kaste blikket over Atlanteren til USA for å se hvordan det går når man ikke har en slik reserve som det norske oljefondet utgjør.

- De har store problemer med å håndtere krisen, fordi de har en så dårlig budsjettbalanse og så høy statsgjeld. Å ha et oljefond blir som å ha en redningsvest i båten. Du håper du ikke får bruk for den, men det er veldig greit at den ligger der, mener Cappelen.

Industrien lider
Andreassen er heller ikke bekymret for at Norge er rikt.

- Vi skal bruke mer oljepenger i fremtiden. Det vil føre til at det blir mindre konkurranseutsatt industri i Norge. Men er ikke det noe av gleden av å bruke penger, spurte Andreassen.

Han mener at oljepengene til Norge fører til at landet kan lene seg litt mer tilbake, og kan gjøre litt flere ufornuftige ting, enn vi ellers ville hatt råd til.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere