- Norge er den siste sovjetstaten

- Snart blir det mangel på ost, «ha ha». Det fortjener dere, alle tullete nordmenn, skriver blogger, Eric Erfors i svenske Expressen.

28.01.13 15:54

- Nå må Sverige og EU faktisk slutte å dilte etter oljedopede og borskjemte nordmenn, skriver Erfors, journalist og blogger i svenske Expressen, på sin Expressen-blogg.

I bloggposten påpeker han regjeringens endringer i tollvernet for matvarer, som skjedde ved årsskiftet.

LES HELE BLOGGEN HER: SVERIGE OCH EU MÅSTE SLUTA DALTA MED NORGE

Regjeringen, med landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum i spissen, gjorde om tollsatsene fra krone- til prosentkontroll.

Årsaken til dette er å hindre utenlandske matvarer i å bli så billige at de kan utkonkurrere norskproduserte varer. Dette slår Erfors ned på og mener Norge holder for mye av sine goder for seg selv.

- Norge «sjokkhøynet» et antall tollsatser for å forsøke å beskytte sitt allerede subsidierte landbruk, skriver Erfors som også er politisk analytiker.

En av matvarene som hadde en spesielt økende toll var harde oster, som økte til 277 prosent.

- Når det gjelder okse-, geit- og sauekjøtt, har vårt gamle broderland hisset opp tollene til astronomiske nivåer, mellom 344 og 429 prosent, står det på bloggen.

- Rabiate motstandere
Landbruksministeren er medlem av Senterpartiet.

- Senterpartiet er rabiate motstandere av EU og har til og med sendt over politikerne til Island i kampanjen mot islendingenes EU planer, skriver Erfors.

- Norge har med EØS-avtalen en verdifull inngangsbillett til EUs indre marked. Men Senterpartiet er også motstandere av denne frie handelsavtalen,

Partileder og kommunalminister, Liv Signe Navarsete, mener det er "realistisk" at Norge forlater EØS-avtalen.

Foto: Stian Lysberg Solum

- Vårt primærstandpunkt og langsiktige mål om å melde Norge ut av EØS ligger fast. Men den politiske situasjonen gjør at spørsmålet ikke er modent for å bli satt på spissen, sier Sp-lederen.

Erfors mener svenskene viser respekt for Navarsetes ønske om å tekke Norge ut av EØS-avtalen.

- Ja visst, kjære nordmenn, dere er selvfølgelig velkomne til å isolere dere fra omverdenen og låse dere inn i en hytte på Hardangerfjorden. Vi svensker har full respekt for deres nasjonale suverenitet, skriver Erfors.

Tollkrig
Erfors forklarer at dersom Norge skulle trekke seg ut av samarbeidet med EU, ville regningen på uteblitte eksportgevinster bli så høy at det fører til lavere skatteinntekter og høyere velferdsregninger. Som da må hentes ut fra oljefondet.

- Å kjære Norge, nå som dere har startet denne tollkrigen kan dere ikke utelukke at EU vil slå tilbake med nye anti-dumping tollsatser på laks, skriver Erfors.

Bloggeren står fast ved sitt merkenavn på Norge.

- Sannheten er at Norge i dag også vinner VM i landbrukssubsidier. OECD-statistikken viser at den gjennomsnittlige støtten fra EU ligger på 23 prosent, mens en norsk bonde får 60 prosent av sine inntekter fra staten. Snakk om Sovjetstat, skriver Erfors.

Som en konsekvens av dette har Norge den dyreste maten i Europa.

- En tollsats på kjøtt på 429 prosent er en virkelig elendig Norgeshistorie.

- Jens Stoltenberg vil ha tilgang til EUs indre marked, samtidig som han sjokkhever tollene. Den her norske fripassasjementaliteten er dypt støtende, og Fredrik Reinfeldt burde ta en alvorlig lunsjsamtale med Jens Stoltenberg. Uten noen norsk laks på tallerkenen. Vi svensker lo godt da de norske tollene på smør som forstyrret mange i Norge, julen for et år siden. Snart blir det mangel på ost, «ha ha». Det fortjener dere, alle tullete nordmenn, skriver Erfors.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.