NA24.no

- Norge er et eldorado for organisert kriminelle

Foto: Lien, Kyrre (SCANPIX)
Amerikansk gigant advarer mot smuglefest i Norge.

Norge oversvømmes av polsk billigrøyk. Helt uten kontroll fra norske myndigheter har andelen polske sigaretter på norsk jord steget fire ganger, fra tre til 11,4 prosent på et år, ifølge tobakksgiganten Phillip Morris.

Nå slår Norges største distributør av sigaretter, alarm.

- Det er helt ute av kontroll. Dette er varer som selges til mindreårige, vi vet ikke kvaliteten på dem og det er åpenbart organisert kriminalitet som står bak, sier kommunikasjonsdirektør Christian Angell i Phillip Morris til Nettavisen.

Fra Polen og Romania

For femte året på rad har tobakksgiganten, med hjelp av MS Intelligence, kartlagt hvor røyken som forbrukes i Norge er kjøpt.

Den viser at 49,2 prosent av sigarettene stammer fra utlandet eller taxfreen. Den mest dramatiske økningen kommer fra tidligere Øst-Europa.

- Det er sterke bakmenn og solide kriminelle nettverk som står bak. Norge er blitt et eldorado for organisert kriminelle, sier Angell.

Utviklingen er klar. For fem år siden ble litt over 30 prosent av røyken kjøpt utenfor Norge. Det er ikke bare fra Polen det øker kraftig, men også fra Romania, ifølge Angell.

Nå mener Angell at den nye regjeringen må på banen og ta dette problemet på alvor.

- Myndighetene tar ikke dette seriøst nok. Jeg vil utfordre den nye regjeringen å sette ned en gruppe med fagpersoner og politikere som setter dette problemet på dagsordene, sier Angell.

- Helseminister Bent Høie må på banen. Norsk tobakkspolitikk har ikke vært vellykket. Man ignorer det store problemet. Smuglersigaretter er lett å omsette og fortjenesten er enorm, sier Angell.

Bergen verst

Han trekker også fram at den største omsetningen av utenlandske sigaretter, finner man i Bergen, hvor næringsminister Monica Meland var byråd i mange år. Hele 54,9 prosent av alle sigaretter konsumert der er 54,9 prosent.

- Det burde bekymre Monica Meland spesielt. Vi snakker om mange arbeidsplasser og tapte inntekter til staten.

Beslag av smuglersigaretter har imidlertid falt litt hittil i år sammenlignet med samme periode i fjor.

- Det vil jeg ikke spekulere i. Smuglersigarettene kommer i likbiler til og med. Jeg hadde møte med tolldirektoratet sist uke og de ga ingen signaler om at smuglingen gikk ned, sier Angell.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere