*Nettavisen* Økonomi.

- Norge er et rart land

Foto: Schrøder, Tor Erik (NTB scanpix)

Debatten raser om «Stoltenbergs skattebløff».

27.09.12 21:32

Nettavisen redaktør Gunnar Stavrum tok onsdag for seg det han kaller «Stoltenbergs skattebløff».

Her skriver han at nordmenn er et tålmodig folkeslag.

- Vi finner oss i at politikerne vedtar over 50 prosent marginalskatt, og betaler uten å mukke 25 prosent moms av pengene vi har igjen etter å ha betalt skatt.

- Når statsmininster Jens Stoltenberg snakker om skatteletter, høres det ut som om det vil gå ut over veibygging, syke og eldre, skriver Stavrum.

- Men sosialøkonom Jens Stoltenberg vet bedre enn å tro på egen politisk retorikk. Derfor skulle det vært morsomt å høre sosialøkonomen forklare mer om den påståtte offentlige armoden, skriver Stavrum.

Kommentaren, som du kan lese i sin helhet og kommentere her,har så langt fått vel 3.000 likes på Facebook i tillegg til å ha økt temperaturen på sosiale medier som Twitter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kraftig skattehopp
Statsminister Jens Stoltenberg ønsker ikke selv å svare på Stavrums påstander, men leverer stafettpinnen videre til sin partifelle og finanskomiteens leder, Torgeir Micaelsen.

- Den økte skatteinngangen skyldes ikke, slik Gunnar Stavrum påstår, økte skattesatser. Det har sammenheng med at det er stort trykk i norsk økonomi. Kraftig økning i leveranser til oljesektoren hjemme og ute, rekordlave renter og høy sysselsettingsvekst gjør skatteinntektene øker, sier Micaelsen til Nettavisen NA24.

Stavrum sier at han aldri har sagt at økte skatteinntekter skyldes økte satser.

I kommentaren peker han på at skatt fra personlige skattytere har altså økt med 42,3 milliarder kroner på to år - og mer blir det før året er omme.

- Hvis man nå kutter skatter, men allikevel skal behold velferden må man bruke mer oljepenger. Å komme med skattelette eller på annen måte øke bruken av oljeinntekter over budsjettet nå betyr å gi full gass når økonomien allerede er i full fart. Arbeiderpartiet er opptatt av sikker og forsvarlig styring. Vi må unngå en gjentakelse av tidlig 80-tall, hvor høye oljepriser og kraftig vekst i oljeinvesteringer gikk hånd i hånd med økende bruk av oljepenger over budsjettet. Dette forsterket effekten av lave renter og bidro til påfølgende langvarig nedtur i økonomien, sier Micaelsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Morten Holm

- Rart land
Stavrum skriver at Norge definitivt er et rart land.

- Når verden rundt oss er i krise er det ekstra viktig å sikre stabil økonomisk styring av Norge. En viktig årsak til at det gått så bra med sysselsetting og reallønnsvekst i Norge er at vi vi har lært av 80-tallets feil og har brukt handlingsregelen for å fase inn oljepenger over tid og tilpasset pengebruken til konjunkturene. Vi vet at offentlige utgifter som følge av eldre befolkning vil øke framover. store skatteletter vil ikke gjøre situasjonen bedre, sier Micaelsen.

Stavrum og Micaelsen møtte hverandre torsdag til debatt på politisk kvarter.

På sosiale medier raser nå debaten. Her er noen av innleggene:

HTML EMBED

HTML EMBED

Diskuter saken i debattfeltet under, eller på Gunnar Stavrums blogg.

Mest lest på Nettavisen akkurat nå:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.