*Nettavisen* Økonomi.

- Norge er ikke et snilt land

Norge gjorde det ikke så bra på fredsarbeid i ny undersøkelse. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Norge kommer dårlig ut på ny måling.- Vi er alle i dype problemer, sier forsker.

08.07.14 08:29


The Good Country Index måler hvor mye hver land på jorda bidrar til verden og mennesker. De setter fokus på at hvert land må bidra til fellesskapet for å løse verdensproblemene. Listen viser hvor mye et land bidrar.

Landene rangeres basert på 35 indikatorer, slik som hvor mange nobelpriser et land har vunnet, antall flyktinger et land tar i mot og andel mathjelp landet bidrar med til andre nasjoner.

Norge havner på en åttendeplass på listen, som inneholder 125 land. Mens Norge scorer ganske bra på noen kategorier, havner vi langt ned på listen på andre.

Vi må også se oss slått av våre naboer. Både Sverige og Finland havner lengre opp på listen. Det samme gjør England.

Landet som skal være det «godeste» er Irland, som gjør det bra på grunn av deres velferd og likestilling.

Lite fred og sikkerhet
Det Norge scorer dårligst på er fredsarbeid og sikkerhet. Norge havner på en 58. plass blant de 125 landene i denne kategorien. Også Sverige gjør det dårlig i denne kategorien med en 111. plass.

Trykk på bildet for å se det i større format.

Klikk på bildet for å forstørre.

Landene er gode i betydningen snill i denne sammenhengen. Foto: Faksimile

Norge gjør det heller ikke så bra når det kommer til forskning og teknologi. I følge denne listen kan det se ut som vi henger langt bak andre land når det kommer til teknologisk utvikling.

Listen er laget av den uavhengige politiske rådgiver Simon Anholt, Robert Govers og flere andre organisasjoner.

- Jeg håper listen kan oppfordre de forskjellige landenes regjeringer til å se på den totale virkningen av deres politikk, sa Anholt da listen ble promotert.

Han påpeker at det er viktig å tenke på globale effekter av et lands politikk.

- Eksisterer et land kun for å tjene interessene til sine egne politikere, sitt eget næringsliv og innbyggere, eller jobber de aktivt for hele menneskeheten og hele planeten? spør Anholt.

Han har kun et svar.

- Dette er en kritisk debatt, fordi det første svaret er det eneste, nemlig at vi er alle i dype problemer, sier Anholt.

Her gjør Norge det bra
Den kategorien Norge scorer høyest i er på jorda og klima. Her ligger vi foran mange andre og gjør det bra i forhold til å løse klimaproblemer. Norge havner på en tredjeplass i denne kategorien.

- Hele verden er mer koblet sammen enn noen gang før, likevel behandler vi land som om de alle var hver sin private øy, kommenterer Anholt til listen.

Trykk på bildet for å se det i større format.

Klikk på bildet for å forstørre.

Her kan du se hvordan Norge gjør det i de forskjellige kategoriene. Foto: Faksimile


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.