NA24.no

- Norge er korrupt

Jusprofessor Carl August Fleischer
Jusprofessor Carl August Fleischer
Sist oppdatert:
Professor Carl August Fleischer mener vi kan takke ham og et par andre for Norges oljegull.

I anledning sin egen 70-årsdag har han skrevet boken «Korrupsjonskultur, kameraderi og tillitssvikt i Norge». Den gis ut 26. september på Koloritt Forlag.

- Når det gjelder dårlig samfunnsstyring er det intet bedre enn å avdekke fenomenet og diskutere det. Av og til slår fornuften gjennom, hevder professor Carl August Fleischer. Han vil gjerne mane til debatt.

- Kunne tapt 25 milliarder
Boken tar blant annet for seg det korrupte Norge, med fokus på petroleumsskatteloven og det Fleischer mener var forsøk på å stanse denne loven i 1974-75.

- En professor med prestisje skrev en uholdbar rapport - som holdt på å velte hele petroleumsskattelovgivningen. Den var betalt av oljesektoren. I 1975 kroner kunne vi ha tapt 25 milliarder kroner bare på Ekofisk. Masse norske jurister trodde på dette. Det holdt på å påvirke Stortinget. Jeg og noen andre sa kraftig ifra, forteller Fleischer til NA24.

Han mener Norge ikke hadde vært det samme i dag dersom petroleumsskatteloven ikke hadde blitt vedtatt.

- Stort sett en solskinnshistorie
Fleischer er en respektert professor i sitt fag, blant annet ble han i 1946 den yngste dr. juris i Universitetet i Oslos historie, men i jusmiljøene tas enkelte personangrep med en klype salt.

- Jeg setter det norske demokratiet høyt. Norges oljehistorie er stort sett en solskinnshistorie, det skyldes blant annet at disse - i mine øyne - «dystre krefter» ikke slo gjennom, sier dr. juris Fleischer til NA24.

I boken skriver professoren også om Arne Treholt, Berabo-saken, Svalbard, sjørett, boligskatten og hyttebygging i strandsonen.

«Vi må regne med at vi har korrupte forhold i Norge, og at disse også kan spille en betydelig rolle til skade for enkeltpersoner og samfunnets interesser», skriver Fleischer i boken.

Koloritt Forlag er et forlag som vil bidra debatt med «nye innfallsvinkler», «kontroversielle synspunkter» og et forlag som vil avkle makten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere