Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

- Norge ga fra seg enorme gassverdier

Foto: Poppe, Cornelius / Privat
Sist oppdatert:
En ny bok legger fram dokumentasjon som viser at Norge kan ha gått glipp av store summer.

I en ny ebok «Når ideologien blender», skrevet av Roy Vega, blir det lagt fram dokumentasjon som viser at Norge skal ha gitt fra seg enorme gassverdier da grenselinjene i Fedynsky-feltet ble trukket.

Norge hadde lenge forhandlet med Russland om området, men Stortinget skal ikke ha vært orientert om de formidable gassreservene på Fedynsky-feltet.

- Det jeg gjør, er å stille spørsmål. Fraværet av informasjon om de formidable gassreservene under delelinjen, på Fedynsky-feltet, er underkommunisert overfor Stortinget. Det mener jeg å ha fått tilstrekkelig dokumentert, og det er i dag enkelt å få opp mer informasjon som bekrefter akkurat det, sier forfatter Roy Vega til Nettavisen NA24.

Stiller spørsmål
De som fattet vedtaket skal ikke ha hatt nok forkunnskaper til å vite hvor store verdier de bortforhandlet. Gassreservene var kjent offentlig da man løste saken, men Stortinget fikk altså ikke vite om disse.

- Når stortingsmeldingen ble formet, var ikke egenverdien av delelinja med. Dette skjedde veldig fort, og man kan sette spørsmålstegn ved at slik informasjon ikke kom fram til de riktige politiske instanser, sier forfatter Roy Vega.

- Dette var også veldig lite offentlig. Hvor var de foregående politiske diskusjonene om temaet? I hvilken grad er det man kan fatte en beslutning når publikum og politikere ikke vet hva som foregår? legger han til.

De aktuelle gassreservene var i en størrelsesorden på ni ganger Trollfeltet, og tilfalt altså russerne, uten at dets egenverdi på noe tidspunkt ble kjent for stortingspolitikere som skulle stemme for å godta avtalen.

- Grensen forskjøv seg så mye vest at hele feltet akkurat tilfalt Russland. Så man kan stille to spørsmål. Hvorfor og hvordan har dette skjedd? Og hvorfor har ikke slik informasjon, som var offentlig under forhandlingene, blitt tatt med i en stortingsmelding? Slik informasjon skal alltid tas med, mener jeg, sier Vega.

- Meget alvorlig
Carl I. Hagen har lest Vegas bok, og han mener saken er alvorlig.

- Jeg mener det er klar dokumentasjon som underbygger påstandene om at vi har gitt fra oss store verdier, uten at Stortinget har blitt gjort oppmerksom på reservene. Jeg har selv sett stortingsmeldingen og det står at man ikke har kunnskap om det og at det ikke er viktig, sier Hagen til Nettavisen NA24.

- Hvis bare litt av påstandene som kommer fram i boka er riktig, så er det klart at det er meget alvorlig, legger han til.

Hagen mener de ansvarlige bør tittes på.

- Derfor vil det være helt naturlig at Stortinget vurderer å melde det inn til ansvarskommisjonen, slik at de kan granske disse påstandene. Hvis Stortinget er forledet, slik at man kan ha gått glipp av hundrevis av milliarder, så må det undersøkes, etterforskes og granskes, sier Hagen.

- En utrolig tanke
Vega skriver i boken at knappe to måneder etter at Stortinget godkjente den nye delelinjen og ga fra seg Fedynsky-feltet, ut fra den informasjonen som var gitt i egen stortingsmelding, besluttet Russland å utvikle nettopp dette feltet, som sammen med feltet Tsentralno Barentsevo skal ha minst 25 milliarder oljeekvivalenter til utvikling.

- Ville Jens Stoltenberg som statsminister ha sittet rolig å se på at forhandlere som under hans andre regjeringsperiode var i gang med Gråsonen, ikke fikk opp data om egenverdien og reelt ressurstilfang i det feltet man nå forhandlet om, med tanke på å sette en egen delelinje? Det er nesten en utrolig tanke, skriver Vega i boken.

- Kort sagt, Stortinget som ga mandat til sluttforhandlingene visste ikke hva og hvilke verdier det dreide seg om; all den tid stortingsmeldingen som lå til grunn for orientering utelot faktiske gassressurser, som på dette tidspunktet nødvendigvis må ha vært kjent bl.a. for Jonas Gahr Støre, skriver han i boka.

Forfatter Roy Vega er historiker av utdanning, men har skrevet en debattbok der han fokuserer på et Arbeiderparti, som fortsatt synes å slepe med seg så vidt tung ideologisk ballast at det tidvis kan blende for realitetssansen, selv i et nytt årtusen.

Eboken «Når ideologien blender», kommer ut i papirutgave i slutten av måneden.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!