*Nettavisen* Økonomi.

- Norge har vært for generøse med velferdsgodene

ERLEND WIBORG:- Integreringen i Norge har feilet ved at vi har tatt imot langt flere enn vi klarer å få integrert. Foto: (www.erlendwiborg.com)

- Flere innvandrere mangler insitament til å jobbe.

02.12.14 08:47

Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum kastet ut en brannfakkel mandag: En fersk rapport som viser at halvparten av innvandrerne ramler ut av arbeidslivet før fylte 50 år.

Les Stavrum: Innvandrere flykter ut av arbeidslivet

Det er innvandrere fra ikke-vestlige land som er utsatt, viser den ferske SSB-rapporten.

Les rapporten:Sysselsetting og økonomiske overføringer blant sju ankomstkohorter av innvandrere

Frps fraksjonsleder i arbeids- og sosialkomiteen, Erlend Wiborg, sier til Nettavisen at han er bekymret over utviklingen.

- Vi har påpekt denne utfordringen gjennom mange år, sier Wiborg - og peker på en rekke forhold.

- Norge har vært altfor generøse

- Hvordan ser du på utfordringene – og hvordan kan de løses?

- Norge har vært altfor generøse med diverse velferdsgoder til innvandrere som gjør at de får en betydelig bedre levestandard ved å leve på velferdsgoder i forhold til det de hadde i sitt hjemland. Derfor vil de ikke ha samme insitament for å arbeide, sier Wiborg til Nettavisen.

- Vi har også stilt for få krav og fokusert for mye på rettighetene. Spesielt gjelder dette for mange innvandrerkvinner som er hjemme og lever på velferdsgoder, skyter han inn.

- Hva kan gjøres for å få de som allerede er i jobb, til å holde ut mye lenger?

- Flere ting, men mye handler her om velferdsgoder. Det må alltid være mer lønnsomt å jobbe enn å gå på trygd, dette er viktig for alle, men spesielt for innvandrere. Samtidig er det viktig å redusere muligheten for trygdeeksport. For trygdeeksporten gjør det attraktivt for flere innvandrere å motta trygd i stedet for å jobbe, sier Frp-politikeren.

- Trengte ikke å lære norsk

- Hva har gått feil med integreringen?

- Integreringen i Norge har feilet ved at vi har tatt imot langt flere enn vi klarer å få integrert. Når vi har tatt imot så mange over så kort tid og samtidig lagt til rette for at mange innvandrere bosetter seg på samme områder, på østkanten i Oslo og sentrale byer på Østlandet, har det gått ut over integreringen.

Wiborg mener dette har resultert i at mange innvandrere ikke har lært seg norsk.

- De har ikke har hatt behov for det på grunn av høy tetthet av andre personer fra samme opprinnelsesland, ifølge Wiborg.

- Havner bakerst i køen

Han mener denne gruppen har måttet lide for dette:

- I dag ser vi at mange innvandrere havner bakerst i køen når bedrifter har mange søkere å velge mellom. Risikoen er ofte høyere for en bedrift ved å ansette en person som ikke nødvendigvis er like god i norsk og forstår norsk kultur/hverdagsliv like godt.

Wiborg mener det gjør lettere å ansette etniske norske fordi risikoen er lavere.

- Det er derfor viktig at regjeringen nå myker opp arbeidsmiljøloven slik at flere får mulighet til å vise seg frem i arbeidslivet. Dette vil gjøre det lettere for mange innvandrere å komme ut i arbeid, sier han.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag